...a nije šlag...To je zapravo vrlo jednostavan i brzi kolač, prikladan za popodnevni čaj ili kavu....Mjere su za tepsiju dimenzije 24X40 cm
Sastojci
15 dkg maslaca ili margarina
20 dkg šećera
3 jaja
33 dkg glatkog brašna
1 vrećica praška za pecivo
4 dcl mlijeka
15 dkg maslaca ili margarina
20 dkg šećera
3 jaja
33 dkg glatkog brašna
1 vrećica praška za pecivo
4 dcl mlijeka
3 velike žlice kakaoa
malo naribane korice od naranče
i još 1 dcl ruma
1 dcl vode
Glazura
3 bjelanjka
15 dkg šećera u prahu
sok od jednog limuna
Priprema
Maslac ili margarin pjenasto izmiksati sa šećerom, dodati jaja i dalje miksati.
Zatim dodati brašno, prašak za pecivo, kakao, naribanu koricu od naranče i na kraju mlijeko.
Smjesu izliti u tepsiju i staviti peći na oko 170 stupnjeva oko 20-25 minuta.
U međuvremenu skuhati rum i vodu i ohladiti - znate za pravilo - vrući kolač polijevamo sa hladnim sirupom a hladni kolač sa vrućim - u protivnom će kolač postati gnjecav i previše vlažan.
Za glazuru istući bjelanjke zajedno sa šećerom i limunovim sokom - ne treba biti jako čvrsto.
Premazati napola ohlađen kolač i staviti sve natrag u pećnicu na 100 stupnjeva oko 20 minuta.
Pećnicu zatvoriti i ostaviti još
nekoliko minuta u pećnici, zatim ga izrezati po želji.
Kolač ne mora stajati, može se odmah jesti jer se lijepo reže.
Posluživanje
Jasno da umjesto bijele glazure možete staviti tučeno slatko vrhnje, čokoladnu glazuru ili samo posip od šećera u prahu ali mi volimo ovu malo kiselkastu glazuru.
coolinarika.com
malo naribane korice od naranče
i još 1 dcl ruma
1 dcl vode
Glazura
3 bjelanjka
15 dkg šećera u prahu
sok od jednog limuna
Priprema
Maslac ili margarin pjenasto izmiksati sa šećerom, dodati jaja i dalje miksati.
Zatim dodati brašno, prašak za pecivo, kakao, naribanu koricu od naranče i na kraju mlijeko.
Smjesu izliti u tepsiju i staviti peći na oko 170 stupnjeva oko 20-25 minuta.
U međuvremenu skuhati rum i vodu i ohladiti - znate za pravilo - vrući kolač polijevamo sa hladnim sirupom a hladni kolač sa vrućim - u protivnom će kolač postati gnjecav i previše vlažan.
Za glazuru istući bjelanjke zajedno sa šećerom i limunovim sokom - ne treba biti jako čvrsto.
Premazati napola ohlađen kolač i staviti sve natrag u pećnicu na 100 stupnjeva oko 20 minuta.
Pećnicu zatvoriti i ostaviti još
nekoliko minuta u pećnici, zatim ga izrezati po želji.
Kolač ne mora stajati, može se odmah jesti jer se lijepo reže.
Posluživanje
Jasno da umjesto bijele glazure možete staviti tučeno slatko vrhnje, čokoladnu glazuru ili samo posip od šećera u prahu ali mi volimo ovu malo kiselkastu glazuru.
coolinarika.com