Brz, jednostavan, sočan, s orasima, ekstra čokoladan...Što još možete poželjeti? Pravi starinski kolač s orasima, čokoladom i rumom. Sasvim običan, a uz malo dekoracije se ne srami ni najotmjenije trpeze. Ovaj recept se u mojoj obitelji prenosi već generacijama, a ne gubi na popularnosti :)
SASTOJCI
BISKVIT
• 5 jaja
• 6 žlica šećera
• 3 žlice mekog brašna
• 10 dag čokolade u prahu
• 15 dag mljevenih oraha
• ½ praška za pecivo
PRELJEV
• 14 dag šećera
• 14 dag maslaca
• 14 dag kvalitetne čokolade za kuhanje
• 2 cijela jaja
ZA VLAŽENJE
• 1 dl mlijeka
• 4 žlice ruma
ZA UKRAŠAVANJE
• tučeno slatko vrhnje
PRIPREMA
BISKVIT
Cijela jaja istući sa šećerom dok ne postanu pjenasta, svijetla i gusta. Posebno pomiješati suhe sastojke. U jaja dodati suhe sastojke i sve skupa lagano promiješati. Smjesu izliti u prethodno podmazani i pobrašnjeni pleh veličine 25 X 40 cm i staviti da se peče u prethodno zagrijanu pećnicu na 175°C oko 25 minuta. Ohladiti.
PRELJEV
Čokoladu istopite sa maslacem na vrlo laganoj vatri. U posudi dobro izmutite jaja sa šećerom da se šećer što više otopi. Tu smjesu dolijte u smjesu od čokolade i maslaca, te kuhajte neprestano
miješajući na laganoj vatri ili još bolje na pari. Ne smije vam zavrijeti - jaja će koagulirati i krema više neće biti svilenkasta. Krema je gotova kad je gustoće srednje gustog pudinga.
SLAGANJE
Ohlađeni biskvit zalijte s mješavinom mlijeka i ruma. Moja baka je uvijek ovaj kolač zalijevala šalicom kave, ali ja kavu ne volim, pa koristim mlijeko i rum. Ako volite kombinaciju čokolada-naranča naribajte u biskvit koricu naranče i pečeni biskvit zalijte sokom iscijeđene naranče. Pustite mašti na volju. Posebno dobro navlažite rubove kolača. Kad se tekućina upila na biskvit izlijte preljev i ostavite kolač da se dobro ohladi.
Ukrasite po želji, a i ne morate. Ja sam na svaku kocku špricnula malo istučenog slatkog vrhnja, gore stavila čoko-lopticu i posipala čoko mrvicama.
POSLUZIVANJE
Kolač je najbolji dobro ohlađen i odstajao jedan dan. Narežite ga na kocke i poslužite svojim najmilijima uz mlijeko, čaj ili kavu. Možete ga lijevati i u košarice i poslužiti u ekstra bogatoj muffin verziji. Ako želite da bude još kremastiji slobodno sve sastojke kreme umnožite za pola.
coolinarika.com