GOTOV ZA 20 MINUTA!
Savršen desert kojeg jako volim i ljeti i zimi...jednostavan za pripremit, a recept se razlikuje od drugih što su ovdje termički obrađena žumanjca i bjelanjca, znači nema straha od sirovih jaja ;) Hvala seki na receptu :D
Semifreddo s bademima.
Sastojci
4 jaja
150 g šećera
2 vanili šećera
1 rum šećer (ako nemate stavite 2 žlice ruma)
1 l slatkog vrhnja
Griljaž
250g šećera
250g cijelih poprženih badema
250g šećera
250g cijelih poprženih badema
Priprema
Recept ću vam napisat redosljedom kako sam ga ja pravila.
1. Najprije napravite griljaž.
Stavite na vatru 250g šećera i ostavite da se skroz otopi, dodajte 250g badema (koje ste prije popržili ili na tavi ili u pećnici) i dobro promiješajte i izlijte na tepsiju s masnim papirom i ostavite da se SKROZ ohladi.
Hladno sameljite u multi praktiku ili stucite u mužaru.
2. ulupajte vrhnje u šlag.
3. Žumanjke, 50g šećera, 2 vanilije i rum šećer ručno, pjenjačom, mutite nad parom, dok smjesa ne postane kremasta i dok se šećer ne otopi (4-5 minuta). Uklonite s pare, preselite ih u veeeeliku zdjelu i dalje pripremajte bjelanjke al žumanjke svako malo promiješajte.
4. Za pripremu bjelanjaka morali bi imat termometar.
Bjelanjke mutit ručno na pari nekoliko sekundi, dodat 100g šećera i uz stalno
miješanje zagrijavat do 65°C...maknite s pare i mikserom izmutit dok se ne zgusne (nekih 5-10min.).
5. Žumanjcima najprije dodajte šlag od slatkog vrhnja i griljaž, ručno sve dobro izmješajte i lagano dodat bjelanjca.
6. Ja sam semifreddo preselila u kalup koji sam obložila plastičnom folijom (trebala su mi dva ovakva kalupa) i ostavite ga preko noći da se stisne.
Prelijte ga s karamelom.... ....ili čokoladom
coolinarika.com
Recept ću vam napisat redosljedom kako sam ga ja pravila.
1. Najprije napravite griljaž.
Stavite na vatru 250g šećera i ostavite da se skroz otopi, dodajte 250g badema (koje ste prije popržili ili na tavi ili u pećnici) i dobro promiješajte i izlijte na tepsiju s masnim papirom i ostavite da se SKROZ ohladi.
Hladno sameljite u multi praktiku ili stucite u mužaru.
2. ulupajte vrhnje u šlag.
3. Žumanjke, 50g šećera, 2 vanilije i rum šećer ručno, pjenjačom, mutite nad parom, dok smjesa ne postane kremasta i dok se šećer ne otopi (4-5 minuta). Uklonite s pare, preselite ih u veeeeliku zdjelu i dalje pripremajte bjelanjke al žumanjke svako malo promiješajte.
4. Za pripremu bjelanjaka morali bi imat termometar.
Bjelanjke mutit ručno na pari nekoliko sekundi, dodat 100g šećera i uz stalno
miješanje zagrijavat do 65°C...maknite s pare i mikserom izmutit dok se ne zgusne (nekih 5-10min.).
5. Žumanjcima najprije dodajte šlag od slatkog vrhnja i griljaž, ručno sve dobro izmješajte i lagano dodat bjelanjca.
6. Ja sam semifreddo preselila u kalup koji sam obložila plastičnom folijom (trebala su mi dva ovakva kalupa) i ostavite ga preko noći da se stisne.
Prelijte ga s karamelom.... ....ili čokoladom
coolinarika.com