RADINA TORTA! OVAKO NEŠTO NISTE JOŠ PROBALI.


SASTOJCI
Kore 2x (sastojci za jednu koru):

2 kom bjelanaca+malo soli
75 g šećera
25 g oštrog brašna
15 g gustina
1 najmanja kašičica praška za pecivo

1/2 kašike octa
1/2 kašike ruma ili po želji alkoholnog pića
 
35 ml ulja

VOĆNI FIL
350 g malina (svježih ili smrznutih)
4-5 kašika šećera
40 g gustina + malo vode
20 g maslaca

Preliv za kore
100 -150 ml mlijeka
1 kaš. šećera+ 1/2 šipke vanile

FIL II
350 ml šlag
100 g tamne čokolade sa komadićima narandže (70-75%)
120 g mliječne čokolade
1 vrhom puna kašika masnijeg kiselog vrhnja ili milerama
2 kašike fila III

FIL III
350 g mascarpone sira
4 kom žumanca
100 g šećera u prahu
naribana korica narandže
150 ml šlag 5+

Dekoracija
Po želji maline, čokolada i sl.
PRIPREMA
Kora (Ispeći dvije kore)
Pripremiti okrugli kalup za torte d=24cm, premazati dno i obruč masnoćom i zalijepiti papir za pečenje.
U bjelanca dodati malo soli i miksati, zatim dodati i šećer i mutiti da se dobije 



čvrst šaum. Praškaste sastojke prosijati i dodati u šaum te lagano ručno promješati špatulom. U laganom mlazu umješati i ulje. Izliti smjesu u pleh i peći na 170-180 st. 15-ak minuta nešto kraće ili duže u zavisnosti od rerne. Kad se kore ohlade izbockati ih čačkalicom na nekoliko mjesta da bolje upiju preliv (Preporuka: ako procjenite da su kore pretanke onda se ne prepoučuje natapanje kora)

FIL I
Maline izgnječiti viljuškom i staviti da se zagrijavaju na srednje jakoj vatri. Pomješati gustin i šećer (količinu šećera prilagoditi svom ukusu) sa malo vode i zakuhati voćni krem. U još toplu smjesu dodati i kockicu maslaca i promješati.

FIL II
Čokolade izlomiti i preliti sa 200 ml šlaga, zatim zagrijavati na laganoj do srednje jakoj vatri i mješati dok se čokolada ne istopi, zatim ostaviti da se smjesa prohladi. Dodati i jednu kašiku kiselog vrhnja i promješati i ostaviti da se potpuno ohladi.
Posebno umutiti 150 ml šlaga, ne da bude potpuno čvrst nego tek sasvim MALO, jer će dovoljno očvrsnuti uz miješanje sa ohlađenom ganaš masom. Dakle, smjese sjediniti uz ručno mješanje. Na kraju dodati i 2 kašike fila III.

Ovaj korak je jako bitan jer prozračnost i količina krema zavise od preklapanja smjese, ako se malo miješa biće rijetka i neće se stegnuti ali ako pretjerate onda to neće biti ta fina pufnasta struktura!

Fil III
Izmiksati žumanca i uz lagano miksanje dodati i šećer i narandžinu koricu. Smjesu kuhati na pari do 5 minuta da se zgusne. Kad je kuhano ostaviti da se prohladi. Pripremiti maskarpone, dodati mu smjesu od žumanaca i kratko miksati. Posebno umutiti 150 ml šlaga, ne da bude potpuno čvrst nego tek sasvim MALO, jer će dovoljno očvrsnuti uz miješanje sa prethodnom smjesom od sira i žumanaca. Dakle, smjese 



sjediniti uz ručno mješanje.
Ovaj korak je jako bitan jer prozračnost i količina krema zavise od preklapanja smjese, ako se malo miješa biće rijetka i neće se stegnuti ali ako pretjerate onda to neće biti ta fina pufnasta struktura!

Slaganje
Na tacnu za torte staviti obruč od kalupa koji smo obložili sa prozirnom folijom i redati:
Kora + preliv + fil I + kora + preliv + Fil II + Fil III
Tortu dobro rashladiti, najbolje ostaviti preko noći u frižideru.
Za rezanje koristiti dugačak, tanak i oštar nož koji prije rezanja zaronimo u mlaku vodu, otresemo višak vode, pa rez a zatim brisanje noža papirnim ubrusom i sve ispočetka.

coolinarika.com

Filed under  | 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • SACHER TORTA.BEZ BRASNA, SOCNA, MEKANA I UKUSNA. SASTOJCITESTO:• 150 g blago-gorke čokolade (do 50 % kakaa)• 6 belanaca• 160 g omekšalog maslaca• 160 g fino… Saznaj više
  • TORTA SA JABUKAMA. SASTOJCI• 1,5 kg jabuka• 200 g šećera• 1 kašičica cimeta• 4 jaja• 8 kašika šećera• 1 dl ulja• 1 dl mleka• 8 kašika brašna (adsbygoogle = window… Saznaj više
  • TORTA SA KOKOSOM I ČOKOLADOM.Odličan spoj kokosa i čokolade. SastojciBiskvit:8 kom bjelanaca + malo soli120 g šećera80 g oštrog brašna50 g kokosovog brašna2 čajne kašičice praška… Saznaj više
  • TORTA SA BANANAMA. SASTOJCITijesto• 23 dag brašna (tip 550 Podravka)• 13 dag maslaca• 33 dag šećera• 2 kom jaja• 3 zrele banane• 3 žlice mlijeka• 1 pak.vanilin … Saznaj više
  • CAPPUCCINO TORTA. SPREMNA ZA 35 MINUTA.Jednostavna, lagana i ukusna. Sa finim biskvitom, i bogatim filom od slatke pavlake sa Cappuccinom u prahu. Dekorisano likerom od jaja i čokoladnim o… Saznaj više
  • BAČOKO TORTA. Savršen spoj banana i čokolade! SASTOJCIKore• 500 ml mlijeka• 6 kašika šećera• 250 g brašna• 3 kašike ulja• 1 kašika pekmeza• 2 kašike kakaa• 1 ka… Saznaj više
  • TORTA OD ROGAČA. Odvažite se na samoinicijativu i odaberite tortu od rogača za svoj nedjeljni stol. SASTOJCI:• 4 jaja• 80 g šećera• 100 ml mlijeka• 125 g glatko… Saznaj više
  • JEDNOSTAVNA KEKS TORTA. ZA 30 MINUTA. Mmmm... SASTOJCI:• 500 g keksa• 250 g putera• 4 jaja• 16 kašika šećera u prahu• 200 g mlevenih pečenih lešnika (adsbygoogle = window.adsby… Saznaj više
  • JOGURT TORTA S BRESKVAMA. Jogurt torta je postala neizostavni dio mojih proslava. Za dodatni užitak ovaj put sam je pripremila s breskvama. Neka ukrasi i Vaš stol u bilo ko… Saznaj više
  • NORVEŠKA TORTA. Ukusna torta od Milka čokolade, jednostavna za napraviti… Oprez: puno kalorija! SASTOJCI:Biskvit• 4 jaja• 25 dk gšećera• 25 dkg badema (mljeven… Saznaj više