Savršen spoj banana i čokolade!
SASTOJCI
Kore
• 500 ml mlijeka
• 6 kašika šećera
• 250 g brašna
• 3 kašike ulja
• 1 kašika pekmeza
• 2 kašike kakaa
• 1 kašika Milka čokoladnog napitka (prah)
• 2 kašičice sode bikarbone
Fil
• 4 banane
• 1/2 limuna (sok)
• 100 g čokolade za kuhanje
• 100 g margarina
• 200 ml slatke pavlake
• 3 kašike šećera
• 200 g mljevene plazme
Dekoracija
• 250-300 ml slatke pavlake ili šlag pjena
PRIPREMA
1. Sve sastojke za biskvit umutiti (smjesa treba da je kao za palačinke), pa podijeliti na 3 jednaka dijela. Peći svaki dio u plehu (24 cm), obloženom papirom za pečenje… na 200°C, oko 8 minuta.
2. Za to vrijeme umutiti slatku pavlaku i 3 kašike šećera. Banane oguliti, ispasirati štapnim mikserom, pokapati limunovim sokom. Na pari otopiti čokoladu i margarin, pa
ostaviti da se malo prohladi. Sjediniti banane, otopljenu čokoladu i umućenu pavlaku. Dobro izmiksati. Zatim dodati i mljevenu plazmu, pa sve sjediniti.
3. Na tacnu staviti ohlađenu koru, pa premazati 1/3 fila. Poklopiti drugom korom.Na drugu koru staviti 1/3 fila, pa poklopiti trećom korom. Cijelu tortu premazati preostalom trećinom fila. Staviti u frižider da se hladi.
4. Umutiti slatku pavlaku, šlag kremu ili šlag pjenu (zavisno od vašeg ukusa), pa cijelu tortu premazati i dekorisati. Kad se ohladi, rezati na parčad.
kuvajmo-blogovski.com