PETOSTRUKO COKOLADNO ZADOVOLJSTVO



Vec sam pravila cokoladne torte, gdje se smjenjuju sloj za slojem cokoladnog ganache i mousse ali ova torta je zaista nesto posebno. Ni u jedan sloj ne ide secer, osim u donju koru, samo cokolada sa vrhnjem i nekim dodatkom koji joj odredjuje okus.


Torta je fantasticna, lagana za izradu a veoma bogata i izdasna. Recept posvecujem zocacro, na njen prijedolo promijenila sam ime torti...

Sastojci
Brownie kora
· 100 gr brasna
· 60 gr kakaa
· 1/2 najmanje kasikice soli
· 1/2 najmanje kasikice praska za pecivo
· 120 gr putera
· 220 gr secera
· 2 jaja
· 1 vanilin secer


Čokoladni mousse
· 250 gr cokolade za kuhanje 



· 415 ml vrhnja za kuhanje prstohvat soli
· 2 male kasikice zelatine (1 kesica)
· 2 kasike vode

Mousse od bijele cokolade i malina
· 250 gr bijele cokolade
· 415 ml vrhnja za kuhanje
· pola male soljice pirea od malina
· 1 casa cijelih malina
· 2 male kasikice ili kesica zelatine
· 2 kasike vode
· nekoliko kapi roze boje za hranu

Mousse od bijele cokolade, meda i vanile
· 250 gr bijele cokolade
· 415 gr vrhnja za kuhanje
· 4 kasike meda
· 2 male kasikice zelatine - 1 kesica
· 2 kasike vode

Čokoladni ganache za preliv
· 60 gr cokolade
· 115 gr vrhnja za kuhanje

Za dekoraciju
· maline i cokolada

Priprema
Za brownie koru: Istopiti puter na ringli i dodati secer. Mijesati da se secer istopi, ali ne dopustiti da provri. Skinuti sa ringle i ostaviti da se ohladi. U ohladjenu masu dodavati jedno po jedno jaje mjesajuci da se fino sjedini sa masom. Dodati suhe sastojke i peci 20tak-25 minuta na 180 C u limu 20 koji smo namazali uljem i postavili papirom za pecenje. Ohladiti koru na resetki prije dodavanja sljedeceg sloja.

Za cokoladni mousse: 
Cokoladu i 1/3 vrhnja pomijesati te staviti u mikrovalnu u intervalima od 30 sekundi topiti. Dobro mijesati izmedju svakog intervala, dajuci vrijeme cokoladi da se otopi. Obicno treba oko 1 i po minut da se sve fino otopi. Rastopiti zelatinu u vodi, ostaviti koji minut, te otopiti je u mikrovanoj. Ne treba vise od 20 sekundi da se otopi. Dodati u mlak ganache. Ostaviti da se ohladi, te u ohladjenu masu dodati preostalo umuceno slatko vrhnje. Vrhnje ne mutiti predugo da se ne bi pretvorilo u puter. Staviti preko brownie i ostaviti u led dok ne pripremimo sljedeci sloj.
Dio malina staviti u food procesor i mutiti da dobijemo pire. Procijediti i na to dodati cokoladu i 1/3 slatkog 



vrhnja. Topiti u mikrovalnoj u intervalima od 30 sekundi, i nastaviti pripremu isto kao i cokoladnog mousse. Boja ovog moussa ne ispadne nesto posebno lijepa, pa dodajte nekoliko kapi roze boje za hranu da izgleda ljepse. U gotov mousse dodati preostale maline i masu izliti preko cokoladnog moussa. Ostaviti u led dok pripremamo sljedeci sloj.

Za mousse od vanile i meda: 
Bijelu cokoladu preliti 1/3 vrhnja za kuhanje i medom. Staviti u mikrovalnu u intervalima od 30 sekundi, daljna izrada je ista kao i kod prethodnog moussa od cokoalde i malina.

Za ganache: Vrhnje ugrijati do vrenja na ringli, dodati cokoladu i mijesati da se rastopi. Sacekati da se masa malo stisne prije nego je prelijemo preko torte. Ukrasiti odmah i ostaviti da odstoji bar 4 sata prije upotrebe.
Prije upotrebe kolac treba izvaditi iz frizidera bar 15 minuta da se malo otpusti i ljepse se reze. Ja ovaj put nisam bas sacekala tako da rez nije bas najcistiji.
coolinarika.com
Filed under  |