KRALJICA ČOKOLADE!



Ovo je moja omiljena torta,

koju sam redovno jela u slastičarni u Banja Luci, ali joj nažalost konstantno opada kvalitet u poslijedje vrijeme, pa je od sada pravim sama. Za sebe i druge.

Sastojci
2 velikih jaja (ili 3 manja)
2 kašike šećera
1 kašika brašna
2 kašike kakaa
1/2 kesice praška za pecivo
2 kašike čokoladnog likera (ili nekog drugog odgovarajućeg)
100 g tamne čokolade


100 g mliječne čokolade 
100 g bijele čokolade
300 ml vrhnja za šlag
mliječna čokolada za ukras

Priprema
Bjelanca umutiti sa šećerom u čvrstu pjenu, dodati jedno po jedno žumance. Brašno, kakao i prašak za pecivo prosijati u tu masu i kašikom lagano umiješati. Kalup za torte promjera 20 cm namazati margarinom i posuti kakaom (radije nego brašnom). Peći desetak minuta na 170 C. Ohlađenoj kori odrezati vanjske rubove i poprskati likerom razrijeđenim u nekoliko kašika vode.
Svaku od čokolada otopiti na pari u 100 ml vrhnja, ohladiti u frižideru i nakon toga umutiti u čvrste kreme.
Prvo nanijeti tamnu kremu, zatim svijetliju i odozgo bijelu. Ukrasiti čokoladnim “kovrdžicama”.

Posluživanje
Ako želite jaču kremu možete otopiti po 200 g čokolade u dva deci vrhnja, s tim da onda kremu nećete mutiti, nego se krema ohladi par sati u frižideru da se potpuno stegne, pa se takva 



maže preko torte. Takođe po želji možete dodati par kapi ekstrakta vanilije u kreme.
Kovrdže od čokolade pravite tako da veliki nož uzmete objema rukama i povlačite po glatkoj strani table od čokolade. Čokolada treba da je na sobnoj temperaturi. Da vam se ukrasi ne bi topili pod prstima dok ih raspoređujete po torti poslužite se čačkalicom ili viljuškom. Da bi se raznobojni slojevi torte lijepo vidjeli tortu režite oštrim nožem koji ste nakvasili hladno vodom.
coolinarika.com
Filed under  | 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • BRONHI TORTA. Za čistu desetku. SastojciPotrebno za 3 kore: 2 bijele , 1 smedja· 4 bjelanjka · 100 g secera · 3 zlice ostrog brasna · … Saznaj više
  • ŠARENA PUNČ-TORTA. Ova torta verovatno deluje, kao naka savremena poslastica, ali recept je veoma star. Čini sa kao vrlo komplikovana za izradu, ali ustvari je dosta… Saznaj više
  • TORTA SA KRUŠKAMA. SASTOJCI Podloga• 300 g mljevenog keksa• 5 kašika šećera u prahu• 150 g otopljenog margarina• po potrebi soka od krušakaKrema• 4 veće kruške• 1,5 šo… Saznaj više
  • KASATO TORTA Mislim da nije na odmetu jos jedan malo drugaciji nacin pripreme ovog kolaca. SASTOJCI• 300gr biskota/keksa/-lomljenog na komade• 150-200gr se… Saznaj više
  • TORTA PREŽENCA.Recept koji već dugo imam izrezan čini mi se iz Glorie, pa da ga i zapišem jer je papirić na frižideru počeo blijediti. Sastojci 50 dag čokolade za k… Saznaj više
  • BAČOKO TORTA. Savršen spoj banana i čokolade! SASTOJCIKore• 500 ml mlijeka• 6 kašika šećera• 250 g brašna• 3 kašike ulja• 1 kašika pekmeza• 2 kašike kakaa• 1 ka… Saznaj više
  • TORTA SA JABUKAMA. SASTOJCI• 1,5 kg jabuka• 200 g šećera• 1 kašičica cimeta• 4 jaja• 8 kašika šećera• 1 dl ulja• 1 dl mleka• 8 kašika brašna (adsbygoogle = window… Saznaj više
  • ČOKO-NES TORTA.Nescafe...  Ovo morate probati. Sastojci 3 jaja 3 kašike šećera 2 belanca 1 kašik ašećera 3 kašike brašna 1 kašika kakaa 1 prašak za peciv… Saznaj više
  • ORIJENTAL TORTA. (URMA TORTA).Divna torta bogatog okusa .... Sastojci 10 jaja (bjelanaca) za koru 10 supenih kasika secera 3 supene kasike brasna 250 g sjeckanih oraha250 g sjecka… Saznaj više
  • TARABA TORTA. SASTOJCI• 10 jaja• 250g cokolade za kuvanje• 250g putera ili margarina• 1 veca kutija plazme keks ili piskote (adsbygoogle = window.adsbygo… Saznaj više