Rolat u rolatu, izgledom podseca na slonovo oko i veoma je dekorativan... Sastojci su sasvim jednostavni ali uklopljeni u jako finu i ukusnu kombinaciju :))
SASTOJCI
Za zuti rolat
• 5 celih jaja
• 5 kasika secera
• 5 kasika brasna
• dzem od kajsije
Za tamni rolat
• 7 belanaca
• 7 kasika secera
• 3 zumanca
Za zuti rolat
• 5 celih jaja
• 5 kasika secera
• 5 kasika brasna
• dzem od kajsije
Za tamni rolat
• 7 belanaca
• 7 kasika secera
• 3 zumanca
• 10 kasika mlevenih oraha
• 3 kasike brasna
• pola kesice praska za pecivo
Za fil
• 4 zumanca
• dve kesice vanilin secera
• 100 grama cokolade
• 50 gramamargarina
• 1 dl mleka
• malo ruma i kasika mlev. oraha
Za cokoladnu glazuru
• 100 gr. cokolade, dve kasike ulja i kockica margarina
PRIPREMA
Pripremiti zuti rolat
Mutiti cela jaja sa secerom dok se secer ne otopi, potom umesati brasno, izliti u pleh oblozen peki-papirom i ispeci u rerni. Izvaditi pecen rolat, pazljivo odlepiti od papira i blago ga saviti u rolat (ja ga nisam umotala u vlaznu krpu, sasvim lepo se i ovako savije, ne puca).
Pripremiti tamni rolat
Mutiti belanca u cvrst sneg, dodati secer i mutiti dok se ne otopi, zatim polako ubaciti jedno po jedno zumance (mutimo najslabijom brzinom miksera). Varjacom, pazljivo, umesati orahe pomesane sa brasnom i praskom za pecivo. Izliti u pleh postavljen peki-papirom, ispeci ( paziti da ne zagori, treba blago da potamni), pazljivo odlepiti od papira i uviti u rolat.
Dok se patispanji peku,
pripremiti fil. Izmisirati zumanca i vanilin secer i staviti posudu da se fil kuva na pari. Kada fil pocne da se zgusnjava, za desetak minuta, ubaciti cokoladu izlomljenu na kockice, margarin i mleko, mesati da se sve fino sjedini i skinuti sa vatre. Na kraju umesati dve, tri kasike ruma i mlevenih oraha.
Rolate filovati dok su mlaki, lepse se razmazuje. Najpre zuti patispanj obilno premazati dzemom od kajsije i urolati. Tamni patispanj premazati filom, potom na njegov pocetak staviti uvijeni zuti rolat a onda uviti i tamni rolat. Premazati u tankom sloju dzemom i gore staviti cokoladnu glazuru (u mikrotalasnoj otopiti cokoladu, ulje i komadic margarina).
coolinarika.com
• pola kesice praska za pecivo
Za fil
• 4 zumanca
• dve kesice vanilin secera
• 100 grama cokolade
• 50 gramamargarina
• 1 dl mleka
• malo ruma i kasika mlev. oraha
Za cokoladnu glazuru
• 100 gr. cokolade, dve kasike ulja i kockica margarina
PRIPREMA
Pripremiti zuti rolat
Mutiti cela jaja sa secerom dok se secer ne otopi, potom umesati brasno, izliti u pleh oblozen peki-papirom i ispeci u rerni. Izvaditi pecen rolat, pazljivo odlepiti od papira i blago ga saviti u rolat (ja ga nisam umotala u vlaznu krpu, sasvim lepo se i ovako savije, ne puca).
Pripremiti tamni rolat
Mutiti belanca u cvrst sneg, dodati secer i mutiti dok se ne otopi, zatim polako ubaciti jedno po jedno zumance (mutimo najslabijom brzinom miksera). Varjacom, pazljivo, umesati orahe pomesane sa brasnom i praskom za pecivo. Izliti u pleh postavljen peki-papirom, ispeci ( paziti da ne zagori, treba blago da potamni), pazljivo odlepiti od papira i uviti u rolat.
Dok se patispanji peku,
pripremiti fil. Izmisirati zumanca i vanilin secer i staviti posudu da se fil kuva na pari. Kada fil pocne da se zgusnjava, za desetak minuta, ubaciti cokoladu izlomljenu na kockice, margarin i mleko, mesati da se sve fino sjedini i skinuti sa vatre. Na kraju umesati dve, tri kasike ruma i mlevenih oraha.
Rolate filovati dok su mlaki, lepse se razmazuje. Najpre zuti patispanj obilno premazati dzemom od kajsije i urolati. Tamni patispanj premazati filom, potom na njegov pocetak staviti uvijeni zuti rolat a onda uviti i tamni rolat. Premazati u tankom sloju dzemom i gore staviti cokoladnu glazuru (u mikrotalasnoj otopiti cokoladu, ulje i komadic margarina).
coolinarika.com