MARMELADA OD ŠIPKA. PO UKUSU NAJBOLJA!


Ovo je moj način pravljenja ove marmelade, koja je po ukusu jedna od najboljih. Dosta posla ali na kraju uživaš.

Sastojci
Potrebno je:
3kg šipka
1kg šećera

Priprema
1.
Uzeti šipke ostraniti crne kapice, oprati staviti u posudu naliti vode da prekrije 



šipke i kuvati dok dobro šipci budu mekani. Dok su šipci topli pasiramo ih. Uzmemo presu stavimo na jednu posudu, uzimamo deo toplih skuvanih šipaka i muljamo u presi polako dodajući tople vode iz skuvanih šipaka i tako razmuljani šipci sa toplom vodom prolaze kroz presu).To radimo dok sve šipke ne izmuljamo. Izmuljanu masu (mora da je topla jer bolje prolazi kroz sito) dva puta procedimo kroz sito, zbog bodljica koje ima šipak.Svaki put kad deo mase procedimo kroz sito moramo ga oprati od bodljica, da bi sledeću masu procedili.Na 1l procedjene mase ide 500gr šećera i kuvamo uz stalno mešanje. Ne smemo ga 


prekuvati, moramo voditi računa kad se marmelada ohladi da će dosta biti gušća nego topla. Toplo pakujemo.

Od ove količine šipka izadje skuvane marmelade 3 tegle od 700gr.
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • Pekmez od smokava Po originalnom receptu, smokve se ogule, samelju na masini za meso i propasiraju da se odstrane semenkice..Po nagovoru sina, nisam odvajala semenki… Saznaj više
  • Smokve sa crnim vinom Prava eksplozija divnih mirisa. Savršeno, za svaku preporuku. Sastojci 2 kg svježih smokava 500 gr šećera 2 dl crnog vina rum 1 dl likera od naran… Saznaj više
  • Ajvar iz pećnice Svatko ima svoj recept za ajvar. Ovaj je fenomenalan. Sastojci 6 kg crvene paprike-rog 2 kg paprike babure (žute) 3 kg patlidžana 2,5-3 dcl maslin… Saznaj više
  • Ljetni kiseli krastavci Pravi fini ljetni kiseli krastavci. Ovako kiseljene se voli ili ne voli. Sastojci 1kg domaćeg salatnog krastavaca (svijetli, bucmasti) 1 -2 dcl al… Saznaj više
  • Odlični kiseli krastavci NAJJEDNOSTAVNIJI I NAJSIGURNIJI NAČIN PRIPREME Kiseli krastavci na način moje mame Sastojci 20 kg krastavaca 6 litara vode 2 litre alkoholnog octa… Saznaj više
  • PEKMEZ OD SMOKAVA. Ovakve smokvice tj. pekmez od smokava me oduševio!!! Prava su delicija. Odličan i bez konkurencije. Sastojci 3 kg SMOKAVA 1 kg ŠEĆERA 4 limun… Saznaj više
  • Kiseli krastavci Bez pasterizacije, brzo i lako se sprema… Sastojci oko 5 kg. krastavaca 2 litra vode 1 litar sirceta 500 gr. secera 6 kasika soli (adsbygoogle… Saznaj više
  • Pekmez od smokava i naranča Krasan recept sa divnim okusom smokve i naranče..!! Oduševljena sam okusom. Sastojci 2 kg svježih smokava 2 naranče ( sok i kora ) 60 dag šećera 1… Saznaj više
  • TURŠIJA "SVE PO 2". BEZ KONZERVANSA! Jos jedan recept za lak nacin ukiseljenja povrca. Povrce koje je potrebno su: paradajez, paprika, karfiol, sargarepa i krastavci. Recept se tako naz… Saznaj više
  • KAKO OSUŠITI ŠLJIVE U RERNI U 3 LAGANA KORAKA! SUHE ŠLJIVE ZA ZIMU.Svi mi znamo, da pored finog ukusa, šljiva posjeduje i mnoga ljekovita svojstva. Veoma je korisna zahvaljujući svom bogatom sas… Saznaj više