TURŠIJA "SVE PO 2". BEZ KONZERVANSA!


Jos jedan recept za lak nacin ukiseljenja povrca. Povrce koje je potrebno su: paradajez, paprika, karfiol, sargarepa i krastavci. Recept se tako naziva jer za ovo je potrebno po 2 kg od gore navedenih povrca. Presol je od vode i morske soli, nema nikakvih konzervansa. Da da bez konzervansa!


Potrebno je:
2 kg paradajza (moze zeleni, roze ili crveni)
2 kg paprike
2 kg karfiola
2 kg sargarepe
2 kg krastavca

Za presol potrebno je:
malo vise nego po ukusu soli
koliko stane u punoj posudi s povrcem vode

Priprema
1.
Sve povrce oprati. Papriku nozem malo isjeci pri samom vrhu. Paradajez izbosti viljuskom na 2-3 mjesta. Krajeve krastavca iseci. Karfiol podeliti na krupnije 



cvjetice. Sargarepu oljustiti i krajeve malo isjeci.
2.
U posudu staviti vecu najlon vrecu, tako da krajevi malo izlaze is posude.

3.
Poredjati redom jedan red krastavca, sargarepe, paprike, paradajeza i karfiola.
4.
Ponoviti redjanjem dok ne potrosite sve povrce.
5.
Posudu napuniti vodom. Vodu prosuti u drugu posudu i dodati morsku so tako da presol bude malo slaniji nego po ukusu.
Dobro pomesati da se sol istopi. Nije neophodno da se presol kuva.
6.
Presol prosuti u posudu napunjenu povrcem. Prilikom ukiseljenja povrce ce primiti visak soli od presola.
7.
Prvo povezati kesu pa onda 



poklopiti posudu poklopcem.
8.
Odloziti u hladnom da se ukiseli.

NAPOMENA:
1.
Vezivanjem najlon kese povrce ostaje ispod presola, tako da se ne stvara bjela povrsina iznad povrca. Kada se tursija ukiseli i pocnete da je trosite, Uvjek se potrudite da kako silazi nivo ukiseljenih povrca, tako treba spustiti nivo povezivanja najlon kese.
2.
Po potrebi i zelji kolicinu sastojaka mozete povecati.
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • Kiseli krastavci Bez pasterizacije, brzo i lako se sprema… Sastojci oko 5 kg. krastavaca 2 litra vode 1 litar sirceta 500 gr. secera 6 kasika soli (adsbygoogle… Saznaj više
  • Odlična zimska salata Jako fina salata i bice svake godine u spajzu. Uistinu sam oduševljena rezultatom. Sastojci 10 glavica crvenog luka 1 glavica češnjaka 2 kg p… Saznaj više
  • Domaći kiseli krastavci  Divan način za pripremu krastavaca. Sastojci po želji malenih krastavaca po potrebi grančice kopra Otopina za kiseljenje 1 l vode 2 žlice š… Saznaj više
  • DOMAĆI PEKMEZ OD JABUKAKAKVOG DO SADA NISTE PROBALI. Potrebno:5 kg jabuka (3 kg bi trebalo biti očiščenih i naribanih)1l sirupa od marelice(adsbygoogle = window.adsbygoogle … Saznaj više
  • NAMAZ OD ČEŠNJAKA LJUDI MOJI KAKO JE OVO ODLIČNO A JEDNOSTAVNO. SASTOJCI5-6 češnja češnjaka20 dkg krem sira10 dkg maslaca (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []… Saznaj više
  • Odlični kiseli krastavci NAJJEDNOSTAVNIJI I NAJSIGURNIJI NAČIN PRIPREME Kiseli krastavci na način moje mame Sastojci 20 kg krastavaca 6 litara vode 2 litre alkoholnog octa… Saznaj više
  • STARA DOBRA ZIMNICA Jos jedan divan i kvalitetan recept. Paprike kuhane u ulju Sastojci 10 kg paradajz paprike Za otopinu 2 dl octene kiseline 6 l vode 2 dl ulja 1… Saznaj više
  • Ljetni kiseli krastavci Pravi fini ljetni kiseli krastavci. Ovako kiseljene se voli ili ne voli. Sastojci 1kg domaćeg salatnog krastavaca (svijetli, bucmasti) 1 -2 dcl al… Saznaj više
  • KISELA PAPRIKA BEZ KUHANJA. ZA FENOMENALNIH 10 MINUTA! Sastojci10 kg paprike400 g šećera250 g soli 1 vinobran1 litra octa (Kisko)Priprema1.Papriku oprati, osloboditi sjemenki, izrezati na osmine (onako … Saznaj više
  • Kiseljenje kupusa Kupus je super. Za recept dajem čistu peticu Za ovaj pripremu je potrebno:-30 kg kupusa-2 kg soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || [])… Saznaj više