TURŠIJA "SVE PO 2". BEZ KONZERVANSA!


Jos jedan recept za lak nacin ukiseljenja povrca. Povrce koje je potrebno su: paradajez, paprika, karfiol, sargarepa i krastavci. Recept se tako naziva jer za ovo je potrebno po 2 kg od gore navedenih povrca. Presol je od vode i morske soli, nema nikakvih konzervansa. Da da bez konzervansa!


Potrebno je:
2 kg paradajza (moze zeleni, roze ili crveni)
2 kg paprike
2 kg karfiola
2 kg sargarepe
2 kg krastavca

Za presol potrebno je:
malo vise nego po ukusu soli
koliko stane u punoj posudi s povrcem vode

Priprema
1.
Sve povrce oprati. Papriku nozem malo isjeci pri samom vrhu. Paradajez izbosti viljuskom na 2-3 mjesta. Krajeve krastavca iseci. Karfiol podeliti na krupnije 



cvjetice. Sargarepu oljustiti i krajeve malo isjeci.
2.
U posudu staviti vecu najlon vrecu, tako da krajevi malo izlaze is posude.

3.
Poredjati redom jedan red krastavca, sargarepe, paprike, paradajeza i karfiola.
4.
Ponoviti redjanjem dok ne potrosite sve povrce.
5.
Posudu napuniti vodom. Vodu prosuti u drugu posudu i dodati morsku so tako da presol bude malo slaniji nego po ukusu.
Dobro pomesati da se sol istopi. Nije neophodno da se presol kuva.
6.
Presol prosuti u posudu napunjenu povrcem. Prilikom ukiseljenja povrce ce primiti visak soli od presola.
7.
Prvo povezati kesu pa onda 



poklopiti posudu poklopcem.
8.
Odloziti u hladnom da se ukiseli.

NAPOMENA:
1.
Vezivanjem najlon kese povrce ostaje ispod presola, tako da se ne stvara bjela povrsina iznad povrca. Kada se tursija ukiseli i pocnete da je trosite, Uvjek se potrudite da kako silazi nivo ukiseljenih povrca, tako treba spustiti nivo povezivanja najlon kese.
2.
Po potrebi i zelji kolicinu sastojaka mozete povecati.
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • Domaći kiseli krastavci  Divan način za pripremu krastavaca. Sastojci po želji malenih krastavaca po potrebi grančice kopra Otopina za kiseljenje 1 l vode 2 žlice š… Saznaj više
  • STARA DOBRA ZIMNICA Jos jedan divan i kvalitetan recept. Paprike kuhane u ulju Sastojci 10 kg paradajz paprike Za otopinu 2 dl octene kiseline 6 l vode 2 dl ulja 1… Saznaj više
  • PEKMEZ OD SMOKAVA. Ovakve smokvice tj. pekmez od smokava me oduševio!!! Prava su delicija. Odličan i bez konkurencije. Sastojci 3 kg SMOKAVA 1 kg ŠEĆERA 4 limun… Saznaj više
  • Odlični kiseli krastavci NAJJEDNOSTAVNIJI I NAJSIGURNIJI NAČIN PRIPREME Kiseli krastavci na način moje mame Sastojci 20 kg krastavaca 6 litara vode 2 litre alkoholnog octa… Saznaj više
  • Smokve sa crnim vinom Prava eksplozija divnih mirisa. Savršeno, za svaku preporuku. Sastojci 2 kg svježih smokava 500 gr šećera 2 dl crnog vina rum 1 dl likera od naran… Saznaj više
  • Kiseli krastavci Bez pasterizacije, brzo i lako se sprema… Sastojci oko 5 kg. krastavaca 2 litra vode 1 litar sirceta 500 gr. secera 6 kasika soli (adsbygoogle… Saznaj više
  • KAKO OSUŠITI ŠLJIVE U RERNI U 3 LAGANA KORAKA! SUHE ŠLJIVE ZA ZIMU.Svi mi znamo, da pored finog ukusa, šljiva posjeduje i mnoga ljekovita svojstva. Veoma je korisna zahvaljujući svom bogatom sas… Saznaj više
  • TURŠIJA "SVE PO 2". BEZ KONZERVANSA! Jos jedan recept za lak nacin ukiseljenja povrca. Povrce koje je potrebno su: paradajez, paprika, karfiol, sargarepa i krastavci. Recept se tako naz… Saznaj više
  • Ljetni kiseli krastavci Pravi fini ljetni kiseli krastavci. Ovako kiseljene se voli ili ne voli. Sastojci 1kg domaćeg salatnog krastavaca (svijetli, bucmasti) 1 -2 dcl al… Saznaj više
  • Ajvar iz pećnice Svatko ima svoj recept za ajvar. Ovaj je fenomenalan. Sastojci 6 kg crvene paprike-rog 2 kg paprike babure (žute) 3 kg patlidžana 2,5-3 dcl maslin… Saznaj više