TURŠIJA "SVE PO 2". BEZ KONZERVANSA!


Jos jedan recept za lak nacin ukiseljenja povrca. Povrce koje je potrebno su: paradajez, paprika, karfiol, sargarepa i krastavci. Recept se tako naziva jer za ovo je potrebno po 2 kg od gore navedenih povrca. Presol je od vode i morske soli, nema nikakvih konzervansa. Da da bez konzervansa!


Potrebno je:
2 kg paradajza (moze zeleni, roze ili crveni)
2 kg paprike
2 kg karfiola
2 kg sargarepe
2 kg krastavca

Za presol potrebno je:
malo vise nego po ukusu soli
koliko stane u punoj posudi s povrcem vode

Priprema
1.
Sve povrce oprati. Papriku nozem malo isjeci pri samom vrhu. Paradajez izbosti viljuskom na 2-3 mjesta. Krajeve krastavca iseci. Karfiol podeliti na krupnije 



cvjetice. Sargarepu oljustiti i krajeve malo isjeci.
2.
U posudu staviti vecu najlon vrecu, tako da krajevi malo izlaze is posude.

3.
Poredjati redom jedan red krastavca, sargarepe, paprike, paradajeza i karfiola.
4.
Ponoviti redjanjem dok ne potrosite sve povrce.
5.
Posudu napuniti vodom. Vodu prosuti u drugu posudu i dodati morsku so tako da presol bude malo slaniji nego po ukusu.
Dobro pomesati da se sol istopi. Nije neophodno da se presol kuva.
6.
Presol prosuti u posudu napunjenu povrcem. Prilikom ukiseljenja povrce ce primiti visak soli od presola.
7.
Prvo povezati kesu pa onda 



poklopiti posudu poklopcem.
8.
Odloziti u hladnom da se ukiseli.

NAPOMENA:
1.
Vezivanjem najlon kese povrce ostaje ispod presola, tako da se ne stvara bjela povrsina iznad povrca. Kada se tursija ukiseli i pocnete da je trosite, Uvjek se potrudite da kako silazi nivo ukiseljenih povrca, tako treba spustiti nivo povezivanja najlon kese.
2.
Po potrebi i zelji kolicinu sastojaka mozete povecati.
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • OSVJEŽAVAJUĆA SALATA OD KISELOG KUPUSA Kiseli kupus sigurno je najzdraviji kada se jede sirov, pripremljen na salatu. Ovaj recept je varijacija na klasične salate od slatkog kupusa koj… Saznaj više
  • Slatko od višanja. Sastojci Prva verzija 1 kg višanja 1 kg šećera Druga verzija 1 kg višanja 1 dl vode 1 kg šećera Priprema 1. Oprati višnje i očistiti ih od košpic… Saznaj više
  • PAPRIKE PUNJENE KUPUSOM Svima se jako sviđa, odličan recept.Paprika punjena kupusom Sastojci3 kg paprike – babure6 dl 9 % – tnog octa18 dl vode (adsbygoogle = window.a… Saznaj više
  • BABURE PUNJENE SIROM Zadnjih godina se nešto čudno događa, što bliže jeseni paprika sve gora…pretprošle godine sam tako ostala bez zimnice :D … zato od prošle godine tu … Saznaj više
  • DOMAĆI PINĐUR Ovo je moja verzija pinđura po kome radim,meni je super ukusan i iskreno za nijansu ga volim više nego ajvar…jednostavan receptić,a tako ukusan.. S… Saznaj više
  • KOMPOT OD RAZNOG VOĆA. Ovako me je naucila komsika Bosa, tako pravim vec godinama od raznog voca Sastojci 1 kg voća (kajsija, bresaka, dunja, krusaka, šljiva, višanja) 1 … Saznaj više
  • DŽEM OD VIŠANJA. Sastojci Za staklenku od 720 ml 1 kg svježih ili smrznutih očišćenih višanja 350 g šećera (ako višnje nisu puno kisele, dovoljno je 250g) 1 žlica … Saznaj više
  • Džem od višanja. Sastojci 1 kg višanja 700gr šećera 1 mala kašičica cimeta 1 dl vode Priprema 1. Dosadni dio posla oko pranja i čiščenja višanja od koštica oduzima… Saznaj više
  • DZEM OD KAJSIJA Odlican recept za dzem. Sastojci 5kg kajsija na 1kg ocisc.kajsija 700gr secera 1 limun 2kesice vaniln secera Priprema 1. Dobro oprati kajsije,odv… Saznaj više
  • ZDRAVI KOMPOT OD RAZNOG VOĆA Kompot od raznog voća Sastojci1 kg voća (kajsija, bresaka, dunja, krusaka, šljiva, višanja)1 l vode1/2 kesice limontusa4-5 kasika sećera(može još 1… Saznaj više