SUHE ŠLJIVE ZA ZIMU.
Svi mi znamo, da pored finog ukusa, šljiva posjeduje i mnoga ljekovita svojstva. Veoma je korisna zahvaljujući svom bogatom sastavu. Šljiva (naročito suha šljiva) posjeduje laksativno i diuretičko dejstvo, ima blagotvoran efekat na aterosklerozu, holecistitis, bolesti jetre, bubrega, hipertenziju.
Zbog obilja korisnih sastojaka, suha šljiva je prosto neophodna digestivnom traktu. Recimo, kod bolesti želuca, dovoljno je samo 5-6 suvih šljiva dnevno. Konzumirajući suhe šljive svaki dan, bićete ne samo u mogućnosti da oporavite svoj organizam, nego i da se oslobodite bolova u kičmi.
Ukoliko volite šljive i želite da njih same osušite za zimski period, a samim tim i uštedite na kućnom buđetu, predlažemo vam način na koji to možete da uradite. Šljive se suše na suncu, na vazduhu, u posebnim sušarama, ali možete
ih osušiti u rerni i sačuvati za zimu. Evo kako:
Šljive osušene na vazduhu
Zrele neoštećene šljive razvrstajte po velečini i operite. Stavite šljive u vrući rastvor vode i sode bikarbone (na litar vode – supena kašika sode bikarbone) na 5 sekundi i ponovo operite pod mlazom vode. Šljive, obrađene rastvorom vode i sode bikarbone, brže se suše, jer se na njihovoj površini formiraju rupice, kroz koje izlazi suvišna vlaga. Šljive poredjajte u posude (tepsije) i sušite. U toplim sunčanim danima na suncu, a uveče sklanjajte unutra.
Šljive osušene u rerni
U rerni se šljive suše u tri koraka
Stavite šljive u jako vrući rastvor vode i sode bikarbone (na litar vode – supena kašika sode bikarbone) na 5 -10 sekundi i ponovo operite pod mlazom vode.
1. Šljve poredajte u tepsiju i stavite u zagrijanu rernu na 40-45 stepeni na 3-4 sata. Izvadite iz rerne i ostavite na 4-5 sati.
2. Nakon toga sušenje se nastavlja na 55-60 stepeni 4-5 sati. I ponovo ostaviti van rerne na 4-5 sata (ja sam
iznosila na terasu na sunce)
3. U završetku šljive sušiti u rerni 10-12 sati na temperaturi 70-80 stepeni do potpunog isušivanja.
Šljive možete sušiti i sa košpicama, ali je vrijeme sušenja duže.
Suhe šljive treba da budu meke, ali elastične. Na suncu šljiva se suši 8-10 dana.
Dobar proizvod dobija se kombinovanim sušenjem: 5-6 dana na suncu, zatim u rerni 8-10 sati na
70 stepeni. Ukupno vrijeme sušenja zavisi od zrelosti i veličine sljiva.
Suhe šljive se čuvaju na suhom mjestu, u drvenim gajbicama, u staklenim teglama sa poklopcem sa manjom količinom lovorovog lista. Neko ih pakuje u kese i stavlja u zamrzivač. Od 10 kilograma svježih šljiva ispadne dva kilograma suvih.
uspesnazena.com
receptii-i-ideje.blogspot.com