Klasicna mousse krema sa Mascarpone sirom i Nutellom. Podloga sa keksom, cokoladom i bogata,,,bogata ljesnjacima i rumom.... Brzo se napravi...a jos brze pojede :)))...
Sastojci
· keks podloga 200g samljevenog keksa
· 100gmaslaca/margarina
· 200gcokolade
· 3 kasike secra
· 3-4 kasike ruma
· 6-7 kasika pecenog samnljevenog ljesnjaka
Mousse krema
· 510g Mascarpone sira
· 400g Nutella namaza
· 350ml Vrhnja za slag 1krem fix
· 7g zelatina u prahu
· 5 kasika secera u prahu
· 5 kasika kakao praha
Cokoladna glazura
· 100mlslatkog vrhnja
· 150gcokolade
· 50gmaslaca/margarina
· 2-3kasike ruma
· 2-3 male kasike meda ili secera u prahu
Priprema
Prvo keks podloga... Kalup velicine 20cm.
Samljeti keks,pa mu dodati otopljenu cokoladu (ja sam koristila obicnu cokoladu za kuhanje),otopljen maslac/margarin,secer, rum, i na kraju ljesnjake ...kolicina po zelji. Predlazem PUNO :))...Rum i ljesnjak zaista dopune okus nutelle. Zato predlazem da ne stedite :))...
Sve fino zamutiti, pa utisnuti u kalup,i fino peravnati,da bude jednako.
Staviti u frizider da se hladi dok pravite kremu.
Krema...
1. Elektricnim mikserom umutiti mascarpone i nutellu. Kolicina od 510g vam je mozda cudna,,ali ovdje su nasa pakovanja od 255g,,a koristila sam 2 . Vi stavite i 500g,,nece biti razlike u teksturi.
2. Natopiti zelatin sa 4-5 kasika slatkog vrhnja, ostaviti da nabubri nekoliko trenutaka, pa ga rastopiti u mikrovalnoj na nekoliko sekundi. Dodati u mascarpone-nutella kremu,dobro izmiksati..minut/dva, pa ostaviti na stranu dok pripremate slatko vrhnje.
3. Miksati vrhnje 2-3 minute,dodati krem fix,secer u prahu i kakao,pa sve dobro sjedinjiti. Krem vam moze izgledati nekako suh, ali bez brige,,kad ga pomijesate sa mascarpone kremom,puno ce da se navlazi.
4. Smjesu od slatkog vrhnja lagano dodajte kremi od mascarpone-a i kutljacom malo izmjesajte,,a zatim
30-40 sekundi i mikserom
5. Tako pripremljenu mousse kremu preliti preko keks podloge,i vratiti nazad u frizider na 3-4 sata.
6. Ja sam tortu posula mljevenim ljesnjacima prije nego sto sam je zalila glazurom. Nije obavezno,,al' samo da napomenem.
Glazuru mozete raditi nakon 3-4 sata,,ili sljedeci dan.
Zagrijati slatko vrhnje,ali ne do vrenja. Dodati cokoladu,pa dobro umijesati zicom. Zatim dodati maslac, rum i na samom kraju malo meda..ili secer u prahu.
Ostaviti da se ohladi,,pa preliti preko torte. Vratiti nazad u frizider.
Posluživanje
Sluziti nakon bar 8 sati.
· keks podloga 200g samljevenog keksa
· 100gmaslaca/margarina
· 200gcokolade
· 3 kasike secra
· 3-4 kasike ruma
· 6-7 kasika pecenog samnljevenog ljesnjaka
Mousse krema
· 510g Mascarpone sira
· 400g Nutella namaza
· 350ml Vrhnja za slag 1krem fix
· 7g zelatina u prahu
· 5 kasika secera u prahu
· 5 kasika kakao praha
Cokoladna glazura
· 100mlslatkog vrhnja
· 150gcokolade
· 50gmaslaca/margarina
· 2-3kasike ruma
· 2-3 male kasike meda ili secera u prahu
Priprema
Prvo keks podloga... Kalup velicine 20cm.
Samljeti keks,pa mu dodati otopljenu cokoladu (ja sam koristila obicnu cokoladu za kuhanje),otopljen maslac/margarin,secer, rum, i na kraju ljesnjake ...kolicina po zelji. Predlazem PUNO :))...Rum i ljesnjak zaista dopune okus nutelle. Zato predlazem da ne stedite :))...
Sve fino zamutiti, pa utisnuti u kalup,i fino peravnati,da bude jednako.
Staviti u frizider da se hladi dok pravite kremu.
Krema...
1. Elektricnim mikserom umutiti mascarpone i nutellu. Kolicina od 510g vam je mozda cudna,,ali ovdje su nasa pakovanja od 255g,,a koristila sam 2 . Vi stavite i 500g,,nece biti razlike u teksturi.
2. Natopiti zelatin sa 4-5 kasika slatkog vrhnja, ostaviti da nabubri nekoliko trenutaka, pa ga rastopiti u mikrovalnoj na nekoliko sekundi. Dodati u mascarpone-nutella kremu,dobro izmiksati..minut/dva, pa ostaviti na stranu dok pripremate slatko vrhnje.
3. Miksati vrhnje 2-3 minute,dodati krem fix,secer u prahu i kakao,pa sve dobro sjedinjiti. Krem vam moze izgledati nekako suh, ali bez brige,,kad ga pomijesate sa mascarpone kremom,puno ce da se navlazi.
4. Smjesu od slatkog vrhnja lagano dodajte kremi od mascarpone-a i kutljacom malo izmjesajte,,a zatim
30-40 sekundi i mikserom
5. Tako pripremljenu mousse kremu preliti preko keks podloge,i vratiti nazad u frizider na 3-4 sata.
6. Ja sam tortu posula mljevenim ljesnjacima prije nego sto sam je zalila glazurom. Nije obavezno,,al' samo da napomenem.
Glazuru mozete raditi nakon 3-4 sata,,ili sljedeci dan.
Zagrijati slatko vrhnje,ali ne do vrenja. Dodati cokoladu,pa dobro umijesati zicom. Zatim dodati maslac, rum i na samom kraju malo meda..ili secer u prahu.
Ostaviti da se ohladi,,pa preliti preko torte. Vratiti nazad u frizider.
Posluživanje
Sluziti nakon bar 8 sati.
Ja sam cekala preko 16 sati,,i bila je savrseno cvrsta. Uzivajte:))