Franzika Sacher. Čista desetka!


Prefina, najbolja sacher choko torta ikad. Nevjerovatno dobar biskvit. Fenomenalna torta.

Sastojci

biskvitna smjesa
10 kom friških domaćih jaja
300 g šećera u prahu
3 paketića bourbon vanilije
250 g mekog maslaca
250 g tamne kuverture
100 g mliječne kuverture
3 žlice tamnog ruma
230 g oštrog brašna
20 g škrobnog brašna
14 g praška za pecivo
1 žlica limunovog soka

zera soli.

ČOKO PIJAČA, veli Nina
300 ml mlijeka
3 žlice čokolade u prahu
1 paketić bourbon vanilije
premaz od marmelade
600 g marmelade od marelice (Podravka)
sok jednog većeg limuna
3 žlice rakije od mandarina po mome, ili medice po Ninočki.

čokoladna glazura
250 g tamne kuverture



50 g mliječne kuverture
50 g maslaca
8 žlica suncokretovog ulja
2 žlice tečnog meda (agacija)

Priprema

1.
Pjenasto izmiksati žumanca sa pola količine šećera u prahu i vanilijom dok ne postane gusto i kremasto, za to vrijeme istopiti na pari obje kuverture. U drugoj zdjeli pjenasto izmiksati omekšali maslac sa istopljenim kuverturama i rumom – sjediniti ih... Umiješati prosijano brašno sa škrobnim brašnom i praškom za pecivo.

2.
Izmiksati čvrst snijeg od bjelanaca sa malo soli, dodati ostatak šećera u prahu i limunov sok, mutiti par minuta dok ne postane gusto i sjajno... Kuhačom ga pažljivo umiješati u čokoladnu smjesu (prvo maleni dio da smjesa lakše „diše“, potom ostatak) i rasporediti smjesu u lim obložen papirom za pečenje. Peći u zagrijanoj pećnici na 165*C. Kolač je gotov kad iz njega izađe suha čačkalica.

3.
Pečeni biskvit preokrenuti na rešetku, ohladiti. Prerezati dva puta na tri iste kore. Lako se reže i koncem i žicom. Zakuhati čoko pijaču, staviti na stranu. U isto vrijeme lagano ugrijati marmeladu, maknuti je sa vatre i dobro razraditi pjenjačom. Umiješati sok limuna i rakiju po želji.

4.
Staviti biskvit na pladanj, natopiti ga i premazati marmeladom. Ponoviti to još dva puta... staviti tortu u zamrzivač 



na cca 1h, da se kasnije topla, tečna glazura ne bi pomiješala sa omekšalom marmeladom.

5.
Za glazuru sve sastojke otopiti na pari, hladiti je mješajući minuticu – dvije (nije obavezno), zatim preliti preko torte i zagladiti običnom žlicom... Sama je dosta tečna pa ne treba puno filozofiranja. Zagladiti i ivice torte, lagano lupnuti o stol pladnjem da se pravilno rasporedi i to je to! Dobro rashladiti, ukrasiti po želji...

6.
Savjet!Na pladanj stavite ukrasni papirni podložak, na njega list papira za pečenje, potom biskvit. Poželjno je papire zalijepiti selotejpom da se nebi sklizalo. Kasnije kad se glazura stegne uzmite oštar nož, uronite ga u vrelu vodu i prođite uokolo torte da bi odstranili eventualni višak glazure i papira. Tako ćete dobiti savršeno čistu podlogu.

coolinarika.com
Filed under  |