Recept za ovaj odlican kolacic dobila sam od prijateljice Silvije iz njezine spanjolske slatke kuharice. Pravila sam ga puno puta jer su omjer namirnica i struktura idealni(ne moraju se naknadno dodavati keksi da bi se kolac stvrdnuo, suho se voce ne stavlja odoka, nego upravo onako kako je u receptu). Kolac se ne pece i podsjeca na nase bozicne slastice. ;))
ZA 15 MIN!
Sastojci
300 gr keksa
250 gr neslanoga maslaca
6 zlica golden syrup
4 zlicekakaoa u prahu
100 gr grozdica pomijesanih s arancinima i limunovim koricama
100 gr sitno sjeckanih ljesnjaka
Glazura
· 100 gr crne cokolade
· 1 zlicaulja
· 1 zlicamaslaca
Priprema
Zdrobiti kekse. (*Buduci da ovdje nema Petit Beurre ili plazme, drzim se recepta u kojemu je naznaceno da su najbolji keksi za ovaj kolac Rich Tea Biscuits. To su obicni suhi keksi – ne kao nasi cajni kolutici! – koji su najslicniji Petit Beurreu.)
Na pari ili u mikrovalnoj otopiti maslac, pa mu dodati golden syrup. (**Mnogi kao zamjenu koriste med, nadam se da nema bitne razlike.)
Pomijesati zlicom i kada se sve fino sjedini, dodati kakao u prahu. Promijesati.
U lagano ohladenu smjesu dodati zgnjecene kekse, zatim ljesnjake (preprzene i nasjeckane na sitno), te grozdice s arancinima.
Odabrati posudu – cetvrtastu 20×20 cm ili posudu za veknu/kruh, ako kolac zelite rezati na snite (kao ja), a ne na kocke. Rasporediti smjesu i dobro ju utapkati (ili bolje receno – zgnjeciti)
rukama, te poravnati na vrhu.
Ostaviti da prenoci, a sljedeci ju dan preliti cokoladnom glazurom (na mojoj slici jos uvijek nema glazure).
Omjer je idealan, smjesa zapravo djeluje vrlo suho i mrvicasto, mozda cak i pregusto, ali takva treba biti. Zato ju treba dobro utisnuti u posudu, kako bi se izbio sav zrak i kako se kasnije ne bi mrvila pri rezanju.
coolinarika.com
100 gr sitno sjeckanih ljesnjaka
Glazura
· 100 gr crne cokolade
· 1 zlicaulja
· 1 zlicamaslaca
Priprema
Zdrobiti kekse. (*Buduci da ovdje nema Petit Beurre ili plazme, drzim se recepta u kojemu je naznaceno da su najbolji keksi za ovaj kolac Rich Tea Biscuits. To su obicni suhi keksi – ne kao nasi cajni kolutici! – koji su najslicniji Petit Beurreu.)
Na pari ili u mikrovalnoj otopiti maslac, pa mu dodati golden syrup. (**Mnogi kao zamjenu koriste med, nadam se da nema bitne razlike.)
Pomijesati zlicom i kada se sve fino sjedini, dodati kakao u prahu. Promijesati.
U lagano ohladenu smjesu dodati zgnjecene kekse, zatim ljesnjake (preprzene i nasjeckane na sitno), te grozdice s arancinima.
Odabrati posudu – cetvrtastu 20×20 cm ili posudu za veknu/kruh, ako kolac zelite rezati na snite (kao ja), a ne na kocke. Rasporediti smjesu i dobro ju utapkati (ili bolje receno – zgnjeciti)
rukama, te poravnati na vrhu.
Ostaviti da prenoci, a sljedeci ju dan preliti cokoladnom glazurom (na mojoj slici jos uvijek nema glazure).
Omjer je idealan, smjesa zapravo djeluje vrlo suho i mrvicasto, mozda cak i pregusto, ali takva treba biti. Zato ju treba dobro utisnuti u posudu, kako bi se izbio sav zrak i kako se kasnije ne bi mrvila pri rezanju.
coolinarika.com