SILVIJIN KOLAČ. BEZ PEČENJA.



Recept za ovaj odlican kolacic dobila sam od prijateljice Silvije iz njezine spanjolske slatke kuharice. Pravila sam ga puno puta jer su omjer namirnica i struktura idealni
(ne moraju se naknadno dodavati keksi da bi se kolac stvrdnuo, suho se voce ne stavlja odoka, nego upravo onako kako je u receptu). Kolac se ne pece i podsjeca na nase bozicne slastice. ;))

ZA 15 MIN!

Sastojci
300 gr keksa
250 gr neslanoga maslaca
6 zlica golden syrup
4 zlicekakaoa u prahu



100 gr grozdica pomijesanih s arancinima i limunovim koricama
100 gr sitno sjeckanih ljesnjaka

Glazura
· 100 gr crne cokolade
· 1 zlicaulja
· 1 zlicamaslaca

Priprema
Zdrobiti kekse. (*Buduci da ovdje nema Petit Beurre ili plazme, drzim se recepta u kojemu je naznaceno da su najbolji keksi za ovaj kolac Rich Tea Biscuits. To su obicni suhi keksi – ne kao nasi cajni kolutici! – koji su najslicniji Petit Beurreu.)
Na pari ili u mikrovalnoj otopiti maslac, pa mu dodati golden syrup. (**Mnogi kao zamjenu koriste med, nadam se da nema bitne razlike.)
Pomijesati zlicom i kada se sve fino sjedini, dodati kakao u prahu. Promijesati.
U lagano ohladenu smjesu dodati zgnjecene kekse, zatim ljesnjake (preprzene i nasjeckane na sitno), te grozdice s arancinima.
Odabrati posudu – cetvrtastu 20×20 cm ili posudu za veknu/kruh, ako kolac zelite rezati na snite (kao ja), a ne na kocke. Rasporediti smjesu i dobro ju utapkati (ili bolje receno – zgnjeciti) 



rukama, te poravnati na vrhu.
Ostaviti da prenoci, a sljedeci ju dan preliti cokoladnom glazurom (na mojoj slici jos uvijek nema glazure).
Omjer je idealan, smjesa zapravo djeluje vrlo suho i mrvicasto, mozda cak i pregusto, ali takva treba biti. Zato ju treba dobro utisnuti u posudu, kako bi se izbio sav zrak i kako se kasnije ne bi mrvila pri rezanju.
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • CREAMY MONTE. NEPEČENI KOLAČ.SLIČAN MONTE TORTI AKO NE I BOLJI. SastojciPodloga: 250 gr Mc’Vities digestive keksa 100 gr masla 2 žlice ruma 1 žličica cimetaPrva krema: 6 dcl mlij… Saznaj više
  • JAPANSKI VJETAR. Stari, provjereni recept. SASTOJCIbeze kore /2 puta/• 8 bjelanjaka• 40dkg šećera• 1 žličica octaprvi fil• 8 žumanjaka• 8 žlica šećera (ad… Saznaj više
  • KOLAČ OD GRIZA. Ovom kolaču su me privukle korice, naprosto obožavam kolače s puno kora kao i krema tipa bijele pite,mađarice, medene pite a sad je druga strana mae… Saznaj više
  • RALUCA.Slika govori više od riječi, a prilično sam sigurna da vam ne bih niti mogla dočarati svu punoću okusa ovog odličnog kolača. U svakom slučaju moj sav… Saznaj više
  • ŠTANGLICE SA PLAZMA KEKSOM.AKO ŽELITE NEŠTO BRZO I JEDNOSTAVNO. Tako su sočne i ukusne da ih čovjek poželi svaki dan a za pripremu trebate odvojiti oko pola sata...Sastojci 3 k… Saznaj više
  • ANĐEOSKE SUZE KOLAČ.Prelepa pita ali kolač kako želite ga nazovite.Ovaj kolač je veoma popularan ovde kod nas i dosta je raširen .Recept mi je posudila gospođa Ljuljak i… Saznaj više
  • BAKLAVAAAA!Ima puno recepata za baklavu. Uprkos tome dodajem i moj, a ako vec ovakav postoji zao mi je i izvinite . Moj muz je ,,lud ,,za njom , a ja ......moz… Saznaj više
  • LJEŠNJAK KOCKE. SastojciTijesto: 5 jaja, 5 žlica šećera, 5 žlica mljevenih lješnjaka, 2 žlice ulja, 4 žlicebrašna,  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || … Saznaj više
  • BOSANSKI LONAC MOJE MAME. Ovo je inace kolac moje mame koji pravi od djetinjstva, samo sto ga ona uvijek slaze u supenu zdjelu i vrlo kreativno izgleda :) Ja sam ga napravil… Saznaj više
  • MIMOZA!.Odličan blagdansko-svakodnevni kolač. Kao što i sami naziv govori, nježan kolač u kombinaciji prhkih kora, kuhane bijele kreme i džema od višanja. Odl… Saznaj više