Jednostavan brzi kolač,s podlogom od keksa i dvije kremice,jedna bijela a druga tamna,nije vam potrebna pećnica a ni mikser, uživajte;)))
Sastojci
Podloga od keksa
Krema 1
250g. petit-beurre keksa/s maslacem
1 l.mlijeka
120g. škrobnog brašna/gustina
1vanilin šećer
120g.šećera
120g. maslaca/zvjezdinog za kreme
Krema 2
500ml. slatkog vrhnja/za šlag
200g. kvalitetne tamne čokolade
100g. mliječne čokolade/milka ili po ukusu
par žlica šećera u prahu/ako volite slađu kremu aroma ruma po ukusu
Priprema
KREMA 1
stavite da se zagrije mlijeko,pomiješano s rumom.
u drugoj posudici izmiješajte šećer s gustinom,i s malo hladnog mlijeka,da dobijete gustu smijesu,bez-grudica.Kada mlijeko proključa,ulijte lagano smijesu ,i miješajte cca- 2 minute,u vruću kremu dodajte maslac,i sve dobro izmiješajte.Prelijte preko složenih keksa.
Krema 2
za drugu kremicu na laganoj vatri,zagrijavajte slatko vrhnje,dodajte nasijeckane čokolade,pa kad se otope,prelijte
preko prve kreme,ostavite da se ohladi i stisne.
Posluživanje
da bi vam kolač bio čvršći i ljepše se rezao,za podlogu složite dva reda keksa,a posudu prije slaganja premažite lagano uljem,da se prvi sloj keksa,lijepo formira i da vam keksi ne "hodaju" po posudi,kada prelijete prvu bijelu kremicu...
kekse prije slaganja natopite s mješavinom mlijeka i ruma..
veličina lima/20x30cm.
coolinarika.com
za drugu kremicu na laganoj vatri,zagrijavajte slatko vrhnje,dodajte nasijeckane čokolade,pa kad se otope,prelijte
preko prve kreme,ostavite da se ohladi i stisne.
Posluživanje
da bi vam kolač bio čvršći i ljepše se rezao,za podlogu složite dva reda keksa,a posudu prije slaganja premažite lagano uljem,da se prvi sloj keksa,lijepo formira i da vam keksi ne "hodaju" po posudi,kada prelijete prvu bijelu kremicu...
kekse prije slaganja natopite s mješavinom mlijeka i ruma..
veličina lima/20x30cm.
coolinarika.com