KAKO NAJBOLJE POKISELITI KUPUS


To je ono pravo, jednostavno i provjereno. Doma ukiseljeno ne može se mjeriti sa kupovnim. Prava delicija, bilo kuhano ili sirovo na salatu.

Sastojci
Jedna plastična posuda sa poklopcem (60-80 l)
50 kg kupusa u glavicama
2,5 kg morske soli
10 dag papra u zrnu



2-3 komada korijena hrena

Priprema
1.
Uzgojene ili kupljene čvrste glavice zelja ostaviti da odleže nekoliko dana
2.
Ukloniti stare i oštećene vanjske listove i tako očistiti glavice zelja.
3.
Zatim oštrim kratkim nožem izdubiti središnji tvrdi dio glavice ali ne do listova .
4.
U posebnoj posudi pomiješati morsku sol sa paprom u zrnu i time ispuniti napravljene udubine u glavicama zelja a manje glavice razrezati po pola, pa ih natrljati solju.
5.
Sve slagati u plastičnu posudu a praznine između cijelih glavica zelja popunajavati polovinama.

Zelje kojim je ispunjena plastična posudaNa kraju sve posuti preostalom mješavinom soli i papra pa dodati komade korijena hrena.
6.
Na zelje staviti plastične mrežaste kolute na kojima će ležati utezi ( tanjuri ili plastične boce ispunjene vodom).
7.
Na mjestu, gdje će plastična posuda sa zeljem stajati, ispuniti je vodom i to polagano kroz plastično crijevo, kako se sol ne bi isprala iz udubina u glavicama.
8.
Na mrežaste kolute zatim staviti utege te posudu prekriti folijom i zatvoriti poklopcem. Vrlo je važno da je plastična posuda hermetički zatvorena.
9.
Prvih nekoliko dana kontrolirati razinu vode ( mora biti uvijek iznad glavica kupusa ) i prema potrebi je doliti. Nakon 



nekoliko dana probati slanost vode i ako nije dovoljno slana, dodati još soli. Ukoliko je voda malo zamućena to je pokazatelj da ima premalo soli.
10.
Nakon četrdesetak dana, kiseli kupus će biti spreman za upotrebu a otvorena posuda izgledat će ovako ( ovo je snimka prošlogodišnjeg zelja ). Slana voda u kojoj leži kupus ostat će bistra cijele zime, a mnogi ljudi joj pripisuju ljekovita sredstva za poboljšanje probave, pijući je nekoliko puta na dan po jednu žlicu. Važno je podsjetiti da se zelje vadi čistim rukama a nakon vađenja odmah sve opet hermetički zatvoriti.

Zelje kiseljeno na ovaj način nije potrebno prati prije upotreba.
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • PAPRIKE BABURE PUNJENE SIROM. OVO JE NEŠTO IZUZETNO UKUSNO. PREPORUČUJEM! Sastojciza 2 tegle od 3 kg1,5 kg sitne babure 1,5 kg mlađeg sira3 l mleka3 kašike soliplastika za pr… Saznaj više
  • DŽEM OD ŠLJIVA BEZ KONZERVANSA. TREBAJU VAM SAMO 3 SASTOJKA. Ako volite šljive na pomalo starinski način, evo tog jednostavnog recepta koji je mene oduševio. Džem od pečenih šljiva Sastojci3 kg šljiva1 k… Saznaj više
  • SLATKO OD DUNJA Definitivno omiljeno!!! Nikad ukusnije i nikad jednostavnije. Sastojci 2,8 kg dunja (7 komada) 1,4 kg šećera 4 dl vode 4-5 kolutova limuna Pripre… Saznaj više
  • PEKMEZ OD ŠLJIVA BEZ ŠEĆERA Sastojci4 kg šljiva - neto! (očišćenih od koštica)po želji:1/2 kašičice cimeta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 1/2 kašičice mleve… Saznaj više
  • Ajvar Uz sve postojeće recepte i varijacije ovo je stara receptura koju sam čuo od jednog starog Makedonca koji tvrdi da se tako radilo u njegovoj famili… Saznaj više
  • Ajvar. Super recept. Postoji već bezbroj recepata za ajvar…pa evo način na koji ga radim ja Sastojci 5 kg očišćenih rog paprika 2 kg oguljenih patliđana 1 litra alkoho… Saznaj više
  • KISELE CRVENE PAPRIKE ZA ZIMNICU Odlican recept. Lako se priprema a jos brze nestane – bar kod mene je tako.SASTOJCI:5 kg čiste očišćene crvene paprike400 g šećera130g soli1l o… Saznaj više
  • MIJEŠANA SALATA-NA HLADNO ZAPIŠITE SEBI OVAJ ODLIČAN RECEPT, TREBAT ĆE VAM USKORO!Sastojci9 kg povrća: kupus, paprika, zelena rajčica, mrkva, luk...1 l octa(adsbygoogle = win… Saznaj više
  • AJVAR BAŠ PO "MJERI". Ajvar je prva liga. Fantastičan. Daničin Ajvar. Sastojci 20 kg crvene rog paprike 4 kg patliđana 3 l ulja 1-2 feferon (po želji) malo soli (po pot… Saznaj više
  • CEPKANA PAPRIKA ONAJ KO JE JEDNOM PROBA PRAVIT ĆE JE SVAKE GODINE :  Stari dobri recept...Obavezan deo zimnice, ukusno, izdašno i uvek rado viđeno na trpezi...… Saznaj više