Fina starinska ČUPAVA PITA SA KOKOSOM!


Sastojci

Za tijesto potrebno je:
– 150g. maslaca ili kvalitetnijeg margarina
– 200g. šećera+ 1 vrećica vanilin šećera
– 1/2 čaše masnijeg kiselog vrhnja/60 ml.
– 6 svježih žumanjaka
– 250g. kvalitetnijeg brašna+za radnu površinu/par većih žlica
– 1 vrećica praška za pecivo
– malo soli


Za šaum od bjelanjaka potrebno je:
– 6 svježih bjelanjaka



– 200g. šećera
– 1 vrećica vanilin šećera
– 50-60g. kokosovog brašna
Za punjenje potrebno je:
– 150-200g. marmelade,pekmeza po želji/marelica,jagoda,višnja
i još
– 50-60g. kokosovog brašna za posip po šaumu od bjelanjaka


Priprema

Pjenasto miksajte maslac,sa šećerom i vanilin šećerom.neprestano miksajući dodajte,žumanjke i kiselo vrhnje, kad ste dobili pjenastu masu,postupno dodajte brašno i prašak za pecivo,s malo soli.
Finu i kompaktnu smjesu,lagano prebacite u namašten i brašnom posut pleh za pečenje.ono mora biti dva prsta debljine.(veličina moga pleha je 20x30cm.)
Pećnicu prethodno zagrijte na 190 stupnjeva i pecite cca-20 minuta.kada je tijesto pečeno izvadite ga iz pećnice i malo prohladite.
Toplo tijesto “bogato” premažite s marmeladom od marelica,jagoda po želji.pospite s kokosom i čvrsto 



tučenim snijegom od bjelanjaka.
Vratite u toplu pećnicu i “sušite”na 150 stupnjeva, cca-20 minuta,tj. dok ne dobije svjetložutu boju izvadite iz pećnice opet pospite s kokosom i vratite u isključenu pećnicu.
Posluživanje
Kolač dobro ohladite,režite ga na štanglice,a prilikom rezanja nož neprestano kvasite s hladnom vodom da se šaum ne bi lijepio.
coolinarka.com