FINI::SOCNI::BRZI::BOSANSKI::SLATKI:::ZALOGAJCICI.
SASTOJCI
250-300g. tankh kora za pite i baklave(ja sam koristila JAMI)
200-250g. mljev. oraha(moze pola- badema)ako volite
4 vel. kasike griza(krupice)
4 vel kasike kristal-secera
2 limuna
2 vrecice vanilin secera
PRELJEV;
300ml. zagrijanog ulja
Za AGDu-SECERNI- SIRUP;
500g. kristal secera
500ml. vode
po ukusu;vanilin secer i par kapi limunova soka
PRIPREMA
U posudi,izmijesajte,mljevene oraheIja sam stavila,pola-oraha,pola-badema).griz,secer,vanilin secer,zatim dodajte iscijedeni sok od limuna,pa sve dobro izmijesajte.
Na radnu povrsinu,stavite 2-kore,blago ih premazite uljem(hladnim).na kraj gornje kore,nanesite nadjev-fil.duzinom cijele kore,uvijte,odsijecite krajeve i slozite u podmazani pleh-tepsiju.
Postupak ponovite,sve dok ne potrosite kore i svu smijesu.
Prelijte,sa zagrijanim uljem i pecite na 200C cca 20 minuta.Prilikom pecenja ako primjetite da vam
gornja kora previse tamni,pokrijte alu folijom i nastavite peci.
U meduvremenu;skuhajte agdu-secerni sirup;i ostavite da se dobro ohladi.
Ohladenim secernim sirupom,prelijte topal-kolac.
Posluživanje
Ostavite,ga da dobro "upije" sav sirup.Drugi dan,kad se dobro ohladi,sijecite ga na zeljene komade(najbolje one "velicine zalogajcica").jer su takvi najukusniji,a zaista su "prava bomba":)))
Posluzite "vikendom"uz jutarnju kaficu sa komsinicom ili dragom prijateljicom i UZIVAJTE,u svakom "zalogajcicu"
coolinarika.com