OCAKLJENI KAKAO-KOLAČ



Jednostavan i cokoladan,po starom bakinom receptu,kako se u "proslom stoljecu" radio ovaj kakao-kolac:)))


Sastojci
1-2 jaja
25 dag. Secera
1 vanilin secer
25 dag. brasna
1 prasak za pecivo



7 dag. masti ili 10 dag. Maslaca
malo limunove ili narancine korice
5 dag. Kakaa
2,5 dl. mlijeka sobne temperature

Za Ocaklinu:
· 10 dag. cokolade za kuhanje
· 5 dag. maslaca
· 12 zlica secera u prahu
· 6 zlica vode
· masnocu i brasno za lim ili kalup


Priprema
Istucite jaja sa secerom, pomalo umijesajte otopljenu smijesu(mast ili maslac)
Neprekidno mijesajuci dodajte mlijeko i brasno u koje ste umijesali prasak za pecivo.,kakao, naribanu limunovu koricu.
Sve dobro izmiksajte.
Zagrijte pecnicu.,namastite i pobrasnite lim ili kalup.
Ulijte smijesu i stavite u veoma zagrijanu pecnicu.
Nakon pet minuta smanjite tem. u pola i ispecite do kraja.
Ispeceni kolac po zelji mozete poprskati mlijekom(po zelji umijesajte i malo ruma)pa ce kakao-biskvit 



biti vlazniji i socniji.
Ispeceni kolac staviie na resetku da se ohladi.

Za Ocaklinu:
Natrgajte cokoladu pa je stavite na paru da se otapa, dodajte maslac. Posebno skuhajte secer i vodu, u gusti sirup, pa lagano umijesajte u otopljenu cokoladu. Dobro promijesajte, i prelijte preko kolaca.(Da vam kakao-biskvit bude jos socniji, cackalicom nabockajte ,kolac na par mijesta da jos od ocakline dobije dodatnu vlaznost i mekocu.
coolinarika.com