KOLAČ SA KIKIRIKIJEM



Pravim ga u malo vecem plehu zato sto vlada opsta otimacina kad pravim ovo. Inace moze se praviti i kao "torta".


Sastojci
· 9 kom. jaja
· 300 gr secera u prahu
· 300 gr putera



· 300 gr pecenog neslanog kikirikija
· 300 gr cokolade za kuvanje

Glazura
1 dcl mleka
1 dcl secera
60 gr putera
60-70 gr cokolade
par kapi ulja

Priprema
Odvoje se belanca i zumanca.
Zumanca i puter se mute sa polovinom secera u prahu da bude jaaako penasto i naposletku se doda otopljena cokolada i mleveni kikiriki.
Belanca se prvo dobro ulupaju pa se doda druga polovina secera.
Te dve smese se spoje polako mesajuci i pazeci da belanca ne splasnu.
Sve se izlije u pleh oblozen pek papirom (38×32 cm) i pece na 175 stepeni 35-40 min.
Ne sme se presusiti, mora biti vlazan.


Glazura: mleko, secer i puter se kuva i stalno mesa, doda se cokolada, opet stalno mesa na tihoj vatri dok se dobro ne zgusne, doda se par kapi ulja i odlozi da se malo prohladi. Kad 



pocne jos da se zgusnjava premaze se preko
kolaca. Ostavi se na hladno.
Ovo nije klasicna glazura, nije crvrsta kao obisna ali daje socnost kolacu.
Moze se praviti i kao torta onda proporcionalno smanjiti sastojke.
Sa lesnicima je izvanredno, kao i sa orasima i bademima.
coolinarika.com