KATICA PITA!


Dočepala sam se bilježnice bake mog najdražeg koja, isto kao i moja baka, ima prekrasnih starinskih recepata, jednostavnih i izuzetno ukusnih. Ovo je samo jedan od njih.


Sastojci
Biskvit
4 bjelanjka
15 dag šećera
15 dag oraha
2 žlice brašna

Biskvit
4bjelanjka
15 dagšećera
15 dag kokosa
2 žlicebrašna
Fil
8 žumanjaka



24 dag šećera u prahu
1 margarin

I još
2 lista oblatni (one srednje veličine, ni male ni jako velike)
150 g čokolade za kuhanje (za glazuru)
3 žlice ulja (za glazuru)
kockica (2x2x2cm)
margarina (za glazuru)

Priprema
1. biskvit
Bjelanjke dobro istući u snijeg, dodati šećer, pa još dobro tući. Žlicom dodavati orahe pomiješane s brašnom pa polako miješati kuhačom dok se orasi ravnomjerno ne pomiješaju s bjelanjcima.
Lim veličine oblatne (onaj srednji, 37×24 cm je gornji rub) obložiti papirom za pečenje, pa smjesu od bjelanjaka i oraha izliti u nju.
Peći 20-tak minuta na 180°C. Provjeravajte je li gotovo, radije nego da vam se prepreče.
Pečeno izvaditi iz lima i ostaviti da se ohladi.

2. biskvit
Postupak je isti kao i kod prvog, samo što se umjesto oraha dodaje kokos.

Fil
Žumanjke pjenasto izlupati, pa umiješati šećer i još dobro lupati dok ne posvijetle.
Staviti ih na paru i lupati dok ne 



postanu gusti i ne počnu se pri miješanju odvajati od zdjele.
Maknuti s pare i ohladiti.
U sasvim mlako dodati pjenasto izrađeni margarin.

Slagati kolač
Oblatnu ćete morati malo izrezati (koji cm) da bude veličine biskvita. Ja sam kolač slagala u isti lim u kojem sam pekla biskvit.
Na dno ide oblatna s većim rupicama prema gore.
Fil podijelite u tri jednaka dijela, pa donju oblatnu premažite prvim dijelom fila. Na fil stavite biskvit od oraha, pa premažite drugim dijelom fila. Na njega ide biskvit od kokosa, pa njega opet premazati trećim dijelom fila. Gore staviti drugu oblatnu s rupicama prema gore.
Napraviti glazuru: Na pari otopiti čokoladu, u nju dodati ulje i margarin. Kad se otopi dobro izmiješati žlicom, pa preliti gornju oblatnu da popuni rupice.
Kolač staviti u hladnjak na nekoliko sati. Ja sam stavila preko noći da se biskviti i oblatne malo popuste.
coolinarika.com