Ukusan i jednostavan kolac sa slatkim vrhnjem i cokoladom...
Sastojci
TIJESTO:
6 jaja
6 zlica secera
6 zlica brasna
6 zlica tople vode
3 zlice kakao
1/2 vrecice praska za pecivo
KREMA:
500ml. slatkog vrhnja
100gr. secera
2 dag. zelatine
1 dl. mlijeka
COKOLADNA OCAKLINA:
100gr. cokolade za kuhanje
oko 50 ml. slatkog vrhnja
Priprema
1.
Odvojite zumanjca i bjelanjca.Bjelanjca umutite u cvrsti snijeg.Ostavite sa strane.
U zumanjca dodajte secer i miksajte.U to dodajte brasno,kakao,vodu i na kraju prasak za pecivo.
Na kraju dodajte umucena bjelanjca i izmjesajte sa spatulom.
2.
Podijelite tijesto na 3 dijela.
U dobro nauljen pleh ulijte jedno tijesto i pecite na 180C oko 15min.
Tako uradite i sa ostalim tijestom.Znaci pecete 3 puta.Kore ostavite da se potpuno ohlade.
3.
KREMA:
U slatko vrhnje dodajte secer i miksajte da se stvori cvrsta krema.
Zelatinu rastvorite u mlijeku a zatim dodajte u kremu.Izmiksajte sve zajedno.
4.
COKOLADNA OCAKLINA:
Otopite cokoladu za kuhanje sa slatkim vrhnjem.
Svaku ohladenu koru premazite sa cokoladnom ocaklinom.
Na prvu koru
stavljate kremu,pa druga kora,zatim krema,kora i na kraju krema.
Sacuvajte malo ocakline za ukrasavanje kolaca.
Posluživanje
Rcept je takoder iz mog Hrvatskog kuhara od gospode Spomenke Zuzoric koja je da dodam napravila par kikseva u svojim receptima...Ovdje mozete koristiti i zelatinu u prahu...kao sam procitala na ovo gr. idu 3 zlice zelatine u prahu...Mjere pleha su 23x23,ako zelite veci kolac povecajte namirnice...
coolinarika.com