...."mmmmmm…ovo ti je ferrero, hrskavo, fino"....mrmljali su odusevljeni gosti.. Tako jednostavno a tako dobro…bez pecenja "Samo ti mi darujes ljepotu zivota, samo ti tjeras oblake tamne " !
Sastojci
Hrskava podloga
· 400 g usitnjenih napolitanki od ljesnjaka
· 5 velikih zlica nutele ili slicnog namaza (tamni dio)
Kremica
· 200 g cokolade s ljesnjacima (sjeckanim)
Hrskava podloga
· 400 g usitnjenih napolitanki od ljesnjaka
· 5 velikih zlica nutele ili slicnog namaza (tamni dio)
Kremica
· 200 g cokolade s ljesnjacima (sjeckanim)
· 50 g cokolade za kuhanje
· 200 g mlijecnog ili sirnog namaza
· 3 slag fixsa – ucvrscivaca za slag
· 500 ml vrhnja za slag
· 1 vanil secer
Priprema
Napolitanke dobro usitniti ili samljeti, dodati namaz i dobro rukama povezati smjesu. Kalup promjera oko 24°C namazati s malo ulja, rasporediti smjesu, oblikovati po zelji, (ja sam oblikovala srce) i lagano utisnuti, moze se pomoci i valjkom da se ljepse poravna. Pomagati si vlaznim rukama. Podlogu staviti u frizider.
Za kremicu, cokolade nakidati i preliti s 100 ml vrhnja, otopiti na pari ili na laganoj vatri, ostaviti da se malo ohladi. Moze se staviti obicna mlijecna cokolada pa dodati oko 50-80g sitno sjeckanih ili mljevenih ljesnjaka.
Ostatak vrhnja, mlijecni namaz,
van.mli secer i slagfix istuci u cvrsti slag (kremu), dodati mlaku cokoladnu smjesu i sve jos kratko izmutiti mikserom.
Namazati podlogu, ukrasiti po zelji i staviti u frizider 2-3 sata. odrezeni komadic
coolinarika.com
· 3 slag fixsa – ucvrscivaca za slag
· 500 ml vrhnja za slag
· 1 vanil secer
Priprema
Napolitanke dobro usitniti ili samljeti, dodati namaz i dobro rukama povezati smjesu. Kalup promjera oko 24°C namazati s malo ulja, rasporediti smjesu, oblikovati po zelji, (ja sam oblikovala srce) i lagano utisnuti, moze se pomoci i valjkom da se ljepse poravna. Pomagati si vlaznim rukama. Podlogu staviti u frizider.
Za kremicu, cokolade nakidati i preliti s 100 ml vrhnja, otopiti na pari ili na laganoj vatri, ostaviti da se malo ohladi. Moze se staviti obicna mlijecna cokolada pa dodati oko 50-80g sitno sjeckanih ili mljevenih ljesnjaka.
Ostatak vrhnja, mlijecni namaz,
van.mli secer i slagfix istuci u cvrsti slag (kremu), dodati mlaku cokoladnu smjesu i sve jos kratko izmutiti mikserom.
Namazati podlogu, ukrasiti po zelji i staviti u frizider 2-3 sata. odrezeni komadic
coolinarika.com