Sastojci
Lemon curd
naribana korica 3 limuna
180 g šećera
80 g maslaca
4 jaja
prstohvat soli
80 ml iscijeđenog soka limuna
Za podlogu
170 g Graham crachersa (ili drugi integralni keksi)
100 g maslaca
1Vanilin šećer Dolcela By Podravka
Za nadjev
2 Mljevene želatine
100 ml vode
500 g mascarpone sira
60 g šećera u prahu
50 ml soka limuna
1 žlica naribane korice limuna
¾ pripremljenog Lemon curda
300 ml slatkog vrhnja
Za dekoraciju
300 mlvrhnja za šlag
¼ Lemon curda
Priprema
Naribanu koricu limuna stavite u sjeckalicu i zajedno sa šećerom izmiješajte da se sastojci dobro sjedine.
Maslac sobne temperature pjenasto izmiješajte i postepeno dodajte pripremljeni šećer s limunovom koricom i jedno po jedno jaje.
Dodajte sol, sok limuna i stavite kuhati na paru stalno miješajući i kuhajte dok smjesa ne postigne temperaturu oko 80 °C (oko 10 minuta kuhanja), no ne smije zavrijati i zgrušati se.
Ohladite najprije na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku.
Pripremite podlogu tako da mljevenim keksima dodate otopljeni maslac i vanilin šećer.
Kalup za torte (20-22 cm) obložite prozirnom folijom i na dno utisnite pripremljenu masu.
Ostavite u hladnjaku da se stegne.
Želatinu prelijte vodom i
ostavite bubriti 5-10 minuta.
Mascarpone razradite električnom miješalicom pa mu postepeno dodajte šećer, zatim sok limuna, koricu limuna i lemon curd.
Želatinu zagrijte da se otopi i postepeno umiješajte u smjesu.
Na kraju umiješajte slatko vrhnje istučeno u lagani šlag.
Smjesu odmah stavite na ohlađenu podlogu u kalup i ostavite u hladnjaku da se stegne.
Ostatak lemon curda rasporedite po površini slastice.
Kad skinete kalup kolač ukrasite šlagom po želji.
Posluživanje
Ohlađenu tortu režite ugrijanim nožem i poslužite.
Savjet
Količinu limuna i limunove korice prilagodite svojem ukusu
coolinarika.com
Naribanu koricu limuna stavite u sjeckalicu i zajedno sa šećerom izmiješajte da se sastojci dobro sjedine.
Maslac sobne temperature pjenasto izmiješajte i postepeno dodajte pripremljeni šećer s limunovom koricom i jedno po jedno jaje.
Dodajte sol, sok limuna i stavite kuhati na paru stalno miješajući i kuhajte dok smjesa ne postigne temperaturu oko 80 °C (oko 10 minuta kuhanja), no ne smije zavrijati i zgrušati se.
Ohladite najprije na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku.
Pripremite podlogu tako da mljevenim keksima dodate otopljeni maslac i vanilin šećer.
Kalup za torte (20-22 cm) obložite prozirnom folijom i na dno utisnite pripremljenu masu.
Ostavite u hladnjaku da se stegne.
Želatinu prelijte vodom i
ostavite bubriti 5-10 minuta.
Mascarpone razradite električnom miješalicom pa mu postepeno dodajte šećer, zatim sok limuna, koricu limuna i lemon curd.
Želatinu zagrijte da se otopi i postepeno umiješajte u smjesu.
Na kraju umiješajte slatko vrhnje istučeno u lagani šlag.
Smjesu odmah stavite na ohlađenu podlogu u kalup i ostavite u hladnjaku da se stegne.
Ostatak lemon curda rasporedite po površini slastice.
Kad skinete kalup kolač ukrasite šlagom po želji.
Posluživanje
Ohlađenu tortu režite ugrijanim nožem i poslužite.
Savjet
Količinu limuna i limunove korice prilagodite svojem ukusu
coolinarika.com