Domaći kiseli krastavci


 Divan način za pripremu krastavaca.

Sastojci
po želji malenih krastavaca
po potrebi grančice kopra

Otopina za kiseljenje
1 l vode
2 žlice šećera
1 žlica soli


1 čajna žlica papra u zrnu
0,03 l 80 % octene kiseline

Priprema:
Skuhati otopinu vode, šećera, soli, papra i octene kiseline i ohladiti je
Krastavce očistiti, oprati i osušiti na kuhinjskoj salveti a zatim ih slagati u staklenku
Napunjene staklenke zaliti pripremljenom otopinom i odmah čvrsto zatvoriti poklopicima, prethodno umočenima u alkohol


U veću posudu staviti kuhinjsku salvetu i po njoj poslagati staklenke ali tako da se ne dodiruju. Zatim posudu napuniti vodom visine od 2-3 cm ispod vrha staklenki. Sve zajedno pokriti drugom salvetom i staviti na štednjak. Zagrijavati na laganoj vatri sve dok voda ne počinje šumiti a zatim tako ostaviti 5 – 10 minuta.
Skinuti polako sa štednjaka i ostaviti sve pokriveno 24 sata dok se sve potpuno ne ohladi. Ovako ukiseljeni i pasterizirani krastavci mogu se čuvati na hladno i tamnom mjestu i više godina.
PS:
Količina otopine od jedne litre dovoljna je za 2- 3 staklenke od 7, 5 dl.
coolinarika.com