Prelepa pita ali kolač kako želite ga nazovite.Ovaj kolač je veoma popularan
ovde kod nas i dosta je raširen .Recept mi je posudila gospođa Ljuljak i hvala joj na tome.Specifičan je po tome što na vrhu kolača pojave se zlatne kapljice od kondenzacije kad se kolač ohladi ,koje ih nazivaju "Anđeoske suze".
Sastojci
kora za pitu :
šolja od 250 ml.
1 puna šolja do vrha brašna
1 jaje
1 žličica prašak za pecivo
80 gr. maslaca ili margarina
3 žlice šečera
Nadjev:
500 gr. sviježi sir ( nije bitno dali je grudvast ili pasiran)
3/4 šolje šečera
3 žumanjca
1 žlica pšeničnog zdroba (griz)
100 gr. kiselo vrhnje
1 vanilin šečer
Šlag:
4 bjelanca ( 1 žumanjak vam ostane viška)
100 gr. šečera u prahu
2 žlice vode na sobnoj temperaturi (mlačna)
Priprema
Od sastojaka za tijesto zamjesite prhko tijesto, lijepo ga izmjesite da postane glatko, ovijte u plastičnu foliju i stavite na 30 min u frižider.
Pečnicu sagrejte na 180 stepeni, upotrebite model za tortu koji ima prečnik 23 cm.
Izrežite od papira za pečenje veči krug od modela.
Kad je tijesto spremno,promjesite ga među rukama i stavite ga na papir na sredinu i rukama ili valjarem razvucite da bude veći od dna jer mora da stoji u nekoj visini i na zidove modela za da vam nadjev ne isteče.
Sastojke za nadjev stavite u multi praktik i sve zajedno izmiksajte da dobijete glatku smjesu.Izlijte ovu smjesu na tijesto, poravnajte ga i pecite 35 min.
5 min pred krajem pečenja izmiksajte bjelanca u cvrsti snijeg, dodavajte postepeno šečer i 2 žlice vode
dok ne postane čvrsto i kad ga okrenete na glavu da vam ne padne he he.
Izvadite pitu i špatulom ili žlicom rasporedite snijeg odozgo i lepo poravnajte.Pecite još 12 min ( držite se tačno minutaže ako želite da se pokažu anđeoske suze na površini kolača).Snijeg mora da dobije svijetlo krijemastu boju kao na slici.
Izvadite pitu( kolač) i ostavite da se ohladi u neki hladniji hodnik ili prostoriju.Pred krajem kad je pita mlačna prebacite je u frižider i ohladite je do kraja( u toku hlađenja se naprave na površini kapljice u vidu suza, zato se ovaj kolač tako zove).
coolinarika.com
100 gr. kiselo vrhnje
1 vanilin šečer
Šlag:
4 bjelanca ( 1 žumanjak vam ostane viška)
100 gr. šečera u prahu
2 žlice vode na sobnoj temperaturi (mlačna)
Priprema
Od sastojaka za tijesto zamjesite prhko tijesto, lijepo ga izmjesite da postane glatko, ovijte u plastičnu foliju i stavite na 30 min u frižider.
Pečnicu sagrejte na 180 stepeni, upotrebite model za tortu koji ima prečnik 23 cm.
Izrežite od papira za pečenje veči krug od modela.
Kad je tijesto spremno,promjesite ga među rukama i stavite ga na papir na sredinu i rukama ili valjarem razvucite da bude veći od dna jer mora da stoji u nekoj visini i na zidove modela za da vam nadjev ne isteče.
Sastojke za nadjev stavite u multi praktik i sve zajedno izmiksajte da dobijete glatku smjesu.Izlijte ovu smjesu na tijesto, poravnajte ga i pecite 35 min.
5 min pred krajem pečenja izmiksajte bjelanca u cvrsti snijeg, dodavajte postepeno šečer i 2 žlice vode
dok ne postane čvrsto i kad ga okrenete na glavu da vam ne padne he he.
Izvadite pitu i špatulom ili žlicom rasporedite snijeg odozgo i lepo poravnajte.Pecite još 12 min ( držite se tačno minutaže ako želite da se pokažu anđeoske suze na površini kolača).Snijeg mora da dobije svijetlo krijemastu boju kao na slici.
Izvadite pitu( kolač) i ostavite da se ohladi u neki hladniji hodnik ili prostoriju.Pred krajem kad je pita mlačna prebacite je u frižider i ohladite je do kraja( u toku hlađenja se naprave na površini kapljice u vidu suza, zato se ovaj kolač tako zove).
coolinarika.com