Stari, provjereni recept.
SASTOJCI
beze kore /2 puta/
• 8 bjelanjaka
• 40dkg šećera
• 1 žličica octa
prvi fil
• 8 žumanjaka
• 8 žlica šećera
• 1 žlica gustina
• 4 dc lmlijeka
drugi fil
• 8 žumanjaka
• 5 žlica šećera
• 1 maslac
• 20dkg preprženih i na krupno sjeckanih/badema, oraha ili lješnjaka/
treći fil
• 3šlag kreme od vanilije
PRIPREMA
Ulupati 8 bjelanjaka , 4o dkg šećera sa žličicom octa u veoma čvrsti snijeg.
Tepsiju okrenuti naopačke, namazati maslacem , posuti brašnom . Istresti smjesu , poravnati , vodeći računa da bude 2 prsta dalje od ruba.
Pećnicu zagrijati na 150 C, staviti tepsiju , poslije smanjiti na 100C i sušiti najmanje 3 sata.
Poviti sa ostalih 8 bjelanjaka i napraviti istu koru kao predhodnu..
Prvi fil
Smjesu izmješati i kuhati
u 4 dcl mlijeka na pari.
Drugi fil
Izmutiti pjenasto žumanjke sa šećerom i u to dodati umućeni maslac i prepržene i isjeckane orahe.
Treći fil
Slag kremu od vanilije , napraviti prema uputi.
Filovati
Kora+1/2 prvog fila+1/2 drugog fila+ 1/2 trećeg fila, kora i nastaviti istim redom.
Okolo i odozgo namazati šlagom . Ukrasiti kako se zna i umije.
coolinarika.com
• 4 dc lmlijeka
drugi fil
• 8 žumanjaka
• 5 žlica šećera
• 1 maslac
• 20dkg preprženih i na krupno sjeckanih/badema, oraha ili lješnjaka/
treći fil
• 3šlag kreme od vanilije
PRIPREMA
Ulupati 8 bjelanjaka , 4o dkg šećera sa žličicom octa u veoma čvrsti snijeg.
Tepsiju okrenuti naopačke, namazati maslacem , posuti brašnom . Istresti smjesu , poravnati , vodeći računa da bude 2 prsta dalje od ruba.
Pećnicu zagrijati na 150 C, staviti tepsiju , poslije smanjiti na 100C i sušiti najmanje 3 sata.
Poviti sa ostalih 8 bjelanjaka i napraviti istu koru kao predhodnu..
Prvi fil
Smjesu izmješati i kuhati
u 4 dcl mlijeka na pari.
Drugi fil
Izmutiti pjenasto žumanjke sa šećerom i u to dodati umućeni maslac i prepržene i isjeckane orahe.
Treći fil
Slag kremu od vanilije , napraviti prema uputi.
Filovati
Kora+1/2 prvog fila+1/2 drugog fila+ 1/2 trećeg fila, kora i nastaviti istim redom.
Okolo i odozgo namazati šlagom . Ukrasiti kako se zna i umije.
coolinarika.com