UZ OVAKO UKUSAN RECEPT STARI KRUH VIŠE NE MORATE BACATI!
Sastojci
- oko 300g odstajalog hljeba
- 350ml mlijeka
- 250ml slatke pavlake*
- 1 jaje
- 6 kašika smeđeg ili običnog šećera
- 2 kašike kakao praha
- kašičica ekstrakta vanile
- narendana kora jedne pomorandže (proizvoljno)
- pola kašičice cimeta (proizvoljno)
- 50g lješnika, oraha ili badema
- puter, hljebne mrvice (prezle) i šećer za oblaganje tepsije
Postupak
Zagrijte rernu na 180°C, uz ventilator. Premažite puterom dno i ivice kalupa
prečnika 18cm (ja sam koristila šerpu) i pospite hljebnim mrvicama i šećerom. Istresite višak.
Zagrijte rernu na 180°C, uz ventilator. Premažite puterom dno i ivice kalupa
prečnika 18cm (ja sam koristila šerpu) i pospite hljebnim mrvicama i šećerom. Istresite višak.
Isjeckajte hljeb na kockice i stavite u činiju u kojoj ćete sastaviti smjesu.
Stavite mlijeko i pavlaku u šerpu (ili samo mlijeko ako ne koristite pavlaku) i zagrijte do ključanja. Prelijte nasjeckan hljeb, ostavite da se malo prohladi, a zatim ga ispasirajte viljuškom.
Dok se ta smjesa hladi, u zasebnoj činiji, na kratko umutite jaje ručnom mutilicom. Dodajte šećer, prosijan nezaslađen kakao prah, vanilu, cimet i narandžinu koru. Izmiješajte.
Krupno nasjeckajte orašaste plodove - možete ih kombinovati ili koristiti samo lješnike, bademe ili orahe.
Hljebnoj kaši dodajte preostale sastojke i dobro izmiješajte. Kašikom prespite smjesu i poravnajte odozgo. Pospite ovlaš šećerom i pecite oko 35 minuta.
Izvadite kolač iz kalupa, pospite malo šećerom u prahu ili kakao prahom i služite na sobnoj temperaturi. Ako bude stajao duže od jednog dana kolač čuvajte u frižideru, a zatim u mikrotalasnoj
podgrijavajte po parčence prije jela.
Kolač je odličan pratilac jutarnjoj kafi ili čaju, a možete ga poslužiti samog ili uz umućenu slatku pavlaku, svježe voće ili karamel sos! Ja sam se odlučila za slankast domaći karamel sos!
Napomene
Prema originalnom receptu koristi se samo punomasno mlijeko i to 500ml. Dio sam zamijenila pavlakom, ali ta količina mi se učinila nedovoljnom, pa sam povećala dozu tečnosti za 100ml ukupno.
Kolač pospite šećerom u prahu, sem u slučaju da ga služite uz nešto slatko kao što je neki preliv od kuvanog voća ili karamel sos.
Radi finijeg izgleda, ja sam ga posula kakao prahom, ali i to možete izostaviti ako ne volite njegov gorkast ukus.