Ovaj put je trebalo kelj spasiti od propadanja… još jedan odličan način da se djeci (i mojoj ‘maloj’ sestri) podvali povrće… Jako fini, mirisni faširanci, puni vitamina (koji se ne osjete)! I bez pečenja na ulju, a tako sočni! :D
Sastojci
· 500g mljevenog mesa
· 400g očišćenog kelja
· 1 veća glavica luka po želji špeka/pancete
· 2 žlice sezama
· 1 jaje
· 1 veća mrkva
· po želji svježi peršin,
· češnjak (svježi ili u granulama)
· sol,
· papar,
· vegeta,
· slatka paprika u prahu krušne mrvice
· maslinovo ulje,
· malo maslaca
Priprema
Kao što sam napomenula u sastojcima, kelj očistiti (odstraniti ‘peteljke’ i tvrđe dijelove) i narezati na sitno. Na tavi na malo ulja prodinstati tanko narezani i usitnjeni špek, te dodati luk. Kad luk ocakli, staviti kelj, začiniti solju, vegetom, paprom i paprikom u prahu, promiješati, poklopiti i pustiti da se tako poklopljeno dinsta neko vrijeme (10ak min). Zatim otklopiti, i ako je kelj omekšao, pustiti da se dinsta tako otvoreno još kratko dok voda malo ne ispari, te začiniti ako je još potrebno.
U mljeveno meso naribati mrkvu, dodati sitno nasjeckanog peršina i češnjaka, soli, papra, vegete i paprike u prahu i rukama dobro promiješati. Dodati kelj, 1 jaje, sezam, promiješati i dodavati krušnih mrvica koliko je potrebno da smjesa ne bude premekana, a homogena (nemojte da bude suha). Malo probati, te ako je još potrebno, začiniti.
Rukama uzimati komad po komad smjese, oblikovati u kuglicu, malo natapkati maslinovim uljem i pritisnuti
dlanovima da se formira polpeta.
Faširance polagati na pek papirom obložen pleh, na vrh svakoga staviti mrvicu maslaca i peći na 170 stupnjeva dok lijepo ne porumene (cca 1/2 sata)
A onda uživajte!! Mislila sam da će se kelj osjetiti, ali na kraju, ni ‘k’ od kelja ;)))), a poprilična je količina iskorištena… tako da, malci vjerojatno neće ni primijetiti. Faširanci su jako ukusni, minimalno masni, a jako, jako sočni… Iskoristite ih uz krumpir salatu, ili krumpiriće, ili rižu, ili, ili, ili…
· papar,
· vegeta,
· slatka paprika u prahu krušne mrvice
· maslinovo ulje,
· malo maslaca
Priprema
Kao što sam napomenula u sastojcima, kelj očistiti (odstraniti ‘peteljke’ i tvrđe dijelove) i narezati na sitno. Na tavi na malo ulja prodinstati tanko narezani i usitnjeni špek, te dodati luk. Kad luk ocakli, staviti kelj, začiniti solju, vegetom, paprom i paprikom u prahu, promiješati, poklopiti i pustiti da se tako poklopljeno dinsta neko vrijeme (10ak min). Zatim otklopiti, i ako je kelj omekšao, pustiti da se dinsta tako otvoreno još kratko dok voda malo ne ispari, te začiniti ako je još potrebno.
U mljeveno meso naribati mrkvu, dodati sitno nasjeckanog peršina i češnjaka, soli, papra, vegete i paprike u prahu i rukama dobro promiješati. Dodati kelj, 1 jaje, sezam, promiješati i dodavati krušnih mrvica koliko je potrebno da smjesa ne bude premekana, a homogena (nemojte da bude suha). Malo probati, te ako je još potrebno, začiniti.
Rukama uzimati komad po komad smjese, oblikovati u kuglicu, malo natapkati maslinovim uljem i pritisnuti
dlanovima da se formira polpeta.
Faširance polagati na pek papirom obložen pleh, na vrh svakoga staviti mrvicu maslaca i peći na 170 stupnjeva dok lijepo ne porumene (cca 1/2 sata)
A onda uživajte!! Mislila sam da će se kelj osjetiti, ali na kraju, ni ‘k’ od kelja ;)))), a poprilična je količina iskorištena… tako da, malci vjerojatno neće ni primijetiti. Faširanci su jako ukusni, minimalno masni, a jako, jako sočni… Iskoristite ih uz krumpir salatu, ili krumpiriće, ili rižu, ili, ili, ili…
Kako god želite! :))
coolinarika.com
coolinarika.com