HRSKAVA TORTA OD VIŠANJA


Lagana torta na hrskavoj podlozi od cornflakesa i badema, sa mekanom kremom od sira i obilno nadevena višnjama, ...odlična.

SASTOJCI
za podlogu
• 150 g bele čokolade
• 30 g maslaca
• 100 g badema, seckanog na listiće
• 75 g cornflakes -a

za fil
• 5 lista belog želatina
• 2 žumanca
• 100 - 150 g šećera u prahu


• 200 g svežeg sira npr. Philadelphia
• 150 g punomasnog jogurta
• ...ribana korica limuna
• 2 belanca

za nadev i dekoraciju
• 1 tegla kompota od višanja (bez koščica)
• šećer po ukusu
• oko 3 kaš. kukuruznog skroba, Gustin

PRIPREMA
1. Za podlogu otopiti čokoladu nad vodenom parom, maslac omekšati. Bademe popeći u tavi bez masnoće, dok ne dobiju zlatno-braon boju, cornflakes usitniti po potrebi i izmešati sa bademima. Umešati čokoladu i maslac. Sve dobro izmešati. Masu rasporediti na dno forme vel. 26 cm prekriveno papirom za pečenje i poravnati. Odložiti u hladnjak da se stegne.
2. Za filovanje potopiti želatin. Žumanca kremasto umutiti sa šećerom u prahu, dodati sir, jogurt, limunovu koricu i sve dobro umutiti.
3. Želatin ocediti, i otopiti ga na laganoj vatri. U želatin dodati 2 kaš. kreme, dobro izmešati i umešati u 



preostalu kremu.
4. Belanca ulupati u čvrst sneg, i pre nego što krema počne da se želira, lagano umešati u krem. Kremu naneti preko podloge i poravnati.
5. Zavreti višnje sa šećerom, u malo soka razmutiti skrob i time zgusnuti višnje. Prohladiti masu i naneti preko kreme.
6. Tortu hladiti oko min 2 sata. Zatim ukloniti obruč kalupa, prebaciti tortu na pladanj i dekorisati.
coolinarika.com
Filed under  |