GLAZIRANA TORTA S KREMOM!




Svaka riječ je suvišna… Za moju dragu prijateljicu koja danas slavi rodjendan.

Sastojci
Biskvit x 2
· 150 g glatkog brašna
· 50 g gorkog kakaa
· 1 žličica praška za pecivo
· pola žličice soda bikarbone
· 150 g šećera
· 90 g maslaca
· 2,5 dl mlijeka
· 1 veće jaje
· 1 žličica esencije vanilije
· Prstohvat soli

Čokoladna krema
· 70 g šećera



· 50 g gorkog kakaa
· 2 žlice gustina
· 3,7 dl slatkog vrhnja
· 1žlica maslaca
· 1 žličica esencije vanilije


Čokoladni preljev
· 2 žlice maslaca
· 4 žlice gorkog kakaa
· 140 gšećera u prahu
· 1 žličica esencije vanilije
· 4 žlice vode

Priprema
BISKVIT X 2

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Model promjera 24 cm namažite maslacem i posipajte kakaom.
Brašno, kakao, prašak za pecivo, soda bikarbonu i sol promiješajte u posudi.
U drugoj posudi izmiksajte maslac, šećer, jaje, vaniliju i mlijeko i kad smjesa bude jednolična dodajte smjesu od brašna i sve dobro izmiksajte.
Tijesto izlijte u kalup i pecite cca 40 do 50 minuta.
Kad se ispeče ostavite ju u modelu 10tak minuta i premjestite na rečetku da se ohladi.
Na isti način ispecite drugi biskvit.

ČOKOLADNA KREMA
U posudi izmiješajte kakao, šećer i gustin.
Lagano umiješajte slatko vrhnje, pa smjesu stavite na vatru i miješajte dok ne zavrije, ostavite jos minutu



 dvije na vatri pa maknite.
Nakon toga umiješajte maslac i vaniliju, prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak.

ČOKOLADNI PRELJEV
Maslac sad 4 žlice vode stavite na vatru, kad zakipi, maknite sa vatre i dodajte kakao, šećer i vaniliju.
Miješajte dok glazura nije glatka.
Ostavite da se ohladi.
Stavite biskvit na pladanj, namažite kremom i pokrijte drugim biskvitom i odozgo polijevajte preljevom tako da se oblije i obod torte.


Tortu prije posluživanja stavite u hladnjak sat vremena.

Posluživanje
Recept je iz knjige “Zlatna knjiga čokolade”. Jedino sto sam izmijenila je da sam ispekla dva biskvita, odnosno poduplala količinu sastojaka za biskvit, jer kad sam ispekla jedan kao po receptu, činio mi se pretanak za prerezati na pola. Isto tako sam poduplala količinu preljeva, jer mi se takodjer činilo da ga ima premalo. U originalu recepta, kalup za tortu je 23 cm. Isto tako, iako sam se strogo držala recepta, krema na slici recepta je jako svijetla, sto je nemoguce s obzirom na kolicinu kakaa, a moja je tamna. Ali, torta je jako fina i lagana, a i sami sastojci upućuju na to.

coolinarika.com
Filed under  |