SLANA TORTICA


Jedan fini složenac od palačinki, sa špinatom…


SASTOJCI
10 palačinki
150 g špinata
pola glavice luka
3 češnja češnjaka
brašno
2 žlice maslaca
360 ml mlijeka
120 g naribanog tvrdog sira
prstohvat muškatnog oraščića



krupna sol 
papar
limunov sok
za posipanje-malo naribanog parmezana

PRIPREMA
Od smjese po želji ispecite 10 palačinki (uvijek radim s dva jaja, malo mineralne vode, prstohvat soli pa onda brašna i mlijeka po potrebi, dok ne dobijem potrebnu gustoću za palačinke).
Na tavi rastopite maslac sa sitno sjeckanim lukom i češnjakom, dok ne omeknu.
Dodajte brašno (količina od oka, iskerno nisam mjerila koliko točno, ali otprilike toliko da se složi sa količinom mlijeka i da dobijete pristojan bešamel i miješajte 2 min. pa postepeno, stalno miješajući, dodajte mlijeko.
Kuhajte, miješajući da se ne stvore grudice, oko 5 min. dok umak ne postane gust.
Začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem.
Dodajte naribani tvrdi sir i dobro ga izmješajte s dobivenim bešamelom.
Špinat kratko blanširajte u kipućoj vodi.
Dobro ga ocijedite od viška 



tekućine i sitno ga nasjeckajte pa pomješajte s bešamelom.
Na kraju ukapajte malo limunovog soka.

Pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva.
Složite palačinke jednu na drugu: na prvu palačinku stavite 2 žlice sosa, poklopite ju drugom palačinkom i tako redom do kraja.
Na kraju zadnju palačinku premažite umakom, posipajte naribanim sirom i pecite oko 25 min.
receptii-i-ideje.blogspot.com
Filed under  |