MEKANA PECIVA ZA SENDVIČE



SASTOJCI
* 200 g brašna za dizana tijesta
* 200 g mekog brašna
* 20 g svježeg kvasca
* 250 ml vode
* 1 žlica maslinovog ulja
* 1 žličica soli
* 1/2 žličice šećera
* 1/2 žličice limunovog soka



* razne sjemenke za posipanje (mak, sezam, suncokret itd.)
* 1 jaje + 50 ml mlijeka ili vode (za premazivanje)

PRIPREMA

Stavite malo umlačenu vodu u zdjelu u kojoj ćete mijesiti tijesto.
Dodajte namrvljeni kvasac i šećer. Ostavite 5 minuta.
Prosijte skupa oba brašna.
Dodajte u zdjelu s vodom i kvascem ulje i sok limuna, a zatim 2/3 brašna i miješajte drvenom žlicom.
Dodajte sol i postepeno preostalo brašno. Mijesite rukom, prvo u zdjeli, a zatim premjestite na dasku i mijesite dok tijesto nije glatko i meko.

Stavite u čistu zdjelu, pokrijte i ostavite na toplom 1 sat.
Ako nemate zdjelu s poklopcem, pokrijte je pamučnom krpom i stavite u plastičnu vrećicu da se tijesto ne suši na površini.
Podijelite tijesto na 15-ak komada (oko 35-40 g svaki).
Premijesite svaki komadić tijesta i oblikujte u lopticu i stavljajte ih malo razmaknute na malo pouljen pleh.
Pokrijte pleh i ostavite peciva da se dižu 1 sat.
Razmutite jaje vilicom i razrijedite s oko 1/2 dl mlijeka ili vode.
Premažite peciva jajetom uz 



pomoć kista i pospite sjemenkama po želji (mak, sezam, suncokret, itd.).
Pećnicu zagrijte na 250°C. Stavite pleh s pecivima u pećnicu i smanjite temperaturu na 200°C pa
pecite 15-20 minuta dok peciva ne porumene.
Izvadite ih iz pećnice i pokrijte čistom krpom dok se ne ohlade.
Ohlađena peciva možete spremiti u plastičnu vrećicu, na taj način će ostati mekana i 24 sata, a možete ih i zamrznuti.
dajana-bakerscorner.blogspot.it