ČOKOLADNA TORTA SA LEŠNICIMA. UKUSNA ZA DESETKU!



Čokolada, vanila i lešnici bez brašna, daju ljubavnu kombinaciju snova. Zavodljivi izgled i ukus će vas zavesti za sva vremena i bićete zauvek zaljubljeni u ovu malu torticu.


Sastojci
35 g kakaa
80 ml ključale vode
150 g tamne čokolade, istopljene
150 g maslaca istopljenog
160 g šećera u prahu
100 g mlevenih pečenih oguljenih lešnika


1 kašičica vanila ekstrakta 
4 jaja (težina sa korom 290g) 

i još za posuti
1 kašika kakaa prosejanog

Priprema
Kakao pomešati s proključalom vodom dok ne postane smesa glatka, ohladite do sobne temperature. Ulijte rastopljenu i mlaku čokoladu u maslac ohlađen do sobne temperature a tečan, dodajte šećer, lešnike i dodajte žumanca koje ste prethodno metlicom izmešali da se izjednače. Dodati smesi od čokolade kakao smesu. Mešati mutilicom ručno.
Belanca sa malo soli mikserom umutiti u čvrst i sjajan šaum. Špatulom ili drvenom varjačom polako kašiku po kašiku belanaca umešati u čokoladnu smesu mešajući odozgo prema dole.
Peći u kvadratnom plehu dimenzija 20x20 cm ili okruglom prečnika 23cm, prethodno obložen i dno i stranice papirom za pečenje. Ulijte čokoladnu smesu u pleh. Pecite u prethodno 



ugrejanoj rerni na 165 ° C ventilator 60-70 minuta, prilagoditi svojoj rerni. Površina bude hrskava i malo popuca, ne sme se prepeći da ne bude suv. Torta je vlažna i ako se uradi test čačkalicom biće po malo mrvica na čačkalici. Ohladiti 15 minuta u plehu, izvadite na žicu za hlađenje, obrnuto, skinuti papir pažljivo. Pospite kakaom.

Posluživanje
Posluđiti uz omiljeno društvo sa čašom dobrog crnog vina. Uživajte. :)
coolinarika.com
Filed under  |