Krem torta s jagodama. Svaki zalogaj se topi u ustima!


Sastojci
Dacquoise (podloga)
45 g bjeljanjaka
15 g šećera
40 g badema (oguljeni ili neoguljeni)
40 g šećera

Slastičarska krema
150 g punomasnog mlijeka
100 g slatkog vrhnja
2 žumanjka
50 g šećera

15 g glatkog brašna
100 g bijele čokolade
1/4 mahune vanilije

Krema s jagodama
300 g slastičarske kreme
5 g želatine u listićima



150 g slatkog vrhnja za šlag
40 g šećera u prahu
50 g mascarponea
250 g jagoda
1/4 mahune vanilije
2 žlice šećera

Želatina od jogurta
125 g gustog jogurta (npr. grčkog)
50 g šećera
1-2 žlice soka limuna
5 g želatine u listićima
jagode za ukras

Priprema
1.
Priprema podloge:
Umutite bjeljanjke u snijeg. Kad se počnu pjeniti i pobijele dodajte 15 g šećera i nastavite mutiti dok ne dobijete čvrst snijeg.
U mikseru sameljite što finije bademe sa šećerom. Umiješajte ovu smjesu ručnom žlicom u bjeljanjke.
Premjestite smjesu u slastičarsku vrećicu s okruglim otvorom.
Na komadu papira za pečenje nacrtajte krug promjera 20 cm. Okrenite papir tako da je strana na kojoj ste pisali s donje strane a ne u dodiru s tijestom. Vrećicom ispunite krug opcrtavajući koncentrične krugove. Na kraju samo poravnajte površinu spatulom ili nožem.
Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180°C oko 15 minuta.
Ostavite koru da se prohladi par minuta a zatim je odlijepite od papira.
2.
Žele od jogurta
Namočite želatinu 10 minuta u hladnoj vodi da nabubri.
Zagrijte dvije žlice jogurta i otopite u njemu dobro ocijeđenu želatinu.
Umiješajte u ostatak jogurta, dodajte šećer, i sok limuna, dobro izmiješajte pjenjačom.
Očistite 10-ak jagoda i narežite ih na ploške debljine 1 cm.
Obložite pladanj prozirnom folijom. Stavite na njega metalni obruč podešen na 20 cm. Podignite foliju do vrha obruča kao da ga želite obložiti folijom izvana 



(tako da jogurt ne iscuri ispod obruča, kako se meni dogodilo u prvom trenutku pa sam ga morala spašavati).
Na dno složite jagode i ulijte žele od jogurta.
Stavite u hladnjak dok se ne stisne (oko 1 sat).
3.
Slastičarska krema
Izmiješajte žumanjke sa šećerom i brašnom.
Mlijeko pomiješajte s vrhnjem. Dodajte sastrugane sjemenke vanilije i praznu mahunu. Zagrijte do vrenja, pa poklopite i ostavite u infuziji 15-20 minuta.
Izvadite mahunu, pa ulijte polako toplo mlijeko u smjesu od žumanjaka. Dobro izmiješajte pa vratite sve na vatru i kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne i postane sjajna.
U toplu kremu umiješajte otopljenu bijelu čokoladu i dobro izmiješajte da se sjedine.
Izlijte kremu u duboki tanjur, pokrijte prozirnom folijom tako da prione na površinu kreme, i ostavite da se ohladi.
4.
250 g jagoda operite, očistite od peteljke i narežite - na pola ako su manje, na četvero ako su veće jagode.
Rasporedite ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Pomiješajte 2 žlice šećera sa sastruganim sjemenkama vanilije i pospite po jagodama. Dodajte i praznu mahunu.
Stavite ih peći u pećnicu zagrijanu na 180°C oko 30 minuta.
Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade.
Zatim ih u električnoj sjeckalici ili štapnim mikserom smrvite u pire.
5.
Krema s jagodama
Namočite listiće želatine u hladnoj vodi 10 minuta da nabubre.
Zagrijte par žlica pirea od jagoda i otopite u njemu dobro ocijeđenu želatinu.
Dodajte u ostatak pirea od jagoda. A zatim pire dodajte u ohlađenu slastičarsku kremu i dobro izmiješajte pjenjačom.
Umutite čvrst šlag od slatkog vrhnja sa šećerom u prahu. Dodajte mascarpone u šlag i dobro sjedinite.
Dodajte šlag s mascarponeom u slastičarsku kremu s jagodama.
6.
Izvadite pladanj na koji ste počeli slagati tortu iz hladnjaka.
Operite i pažljivo posušite jagode. Prerežite ih na pola i složite uz rub obruča.
Ulijte kremu od jagoda.
Preko kreme stavite dacquoise koru i lagano pritisnite.
7.

Smjestite tortu u hladnjak (ja sam je ostavila preko noći) da se krema dobro ščvrsne.
Stavite pladanj na obruč pa sve skupa okrenite tako da vam dacquoise kora bude na dnu, a žele od jogurta na vrhu.
Da bi se jagode bolje očuvale bilo bi dobro preliti tortu prozirnom želatinom.
Ukrasite tortu i poslužite
8.
Ja bih drugi put unijela jednu manju izmjenu u slaganju. Tj. ispekla bih još jednu koru i stavila je u sredinu, tako du budu dva sloja kreme i dvije kore.
coolinarika.com
Filed under  | 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • KREM TORTA OD KESTENA. ZA 30 MIN! Brzinska kombinacija kćerine rođendanske torte po ukusu svih ukućana. Malo tijesta, a puno kreme... SastojciPodloga:· 2bjelanjka · … Saznaj više
  • DIVNA BOŽANSTVENA TORTA! Pun pogodak okusa na jednom tanjuru. SASTOJCI:Biskvit: 130 g maslaca 300 g šećera 3 jaja 120 ml mlijeka 160 g oštrog brašna 60 g gorkog kakaa 1 ž… Saznaj više
  • SOČNA TORTA OD JABUKA! Lijepo, puno lijepo , topi se u ustima , probudi sva čula , vrijedi truda uloženog !!! :D SastojciBiskvit· 15 dagmaslaca· 10 d… Saznaj više
  • ČOKOLADNA-KOKOS TORTA Mmmmm…. predivan spoj čokolade i kokosa…. prava bomba!!! Sastojci25 dkgkokosovog brašna 25 dkg čokolade za kuhanje (naribane) 25 dkgmaslaca 20… Saznaj više
  • BOBANOVA TORTA Torta je jako ukusna i fantastična! .) Sastojci6bjelanjaka 6 zutanjaka 12 dagsecera 12 dagcokolade za kuhanje pola praska za pecivo (… Saznaj više
  • KROASAN TORTA Kroasančići u finom "sendviču" :) SastojciBijela krema8 dcl mlijeka240 g šećera110 g gustina2 vanilin šećera2, 5 dcl slatkog vrhnja1 želatina fix (… Saznaj više
  • CAPPUCCINO TORTA Lagana torta za sve ljubitelje cokolade i kafe sa puno krema, krckavim grilijasom i beze koricama. SastojciZa beze korice· 5belanaca· … Saznaj više
  • MEDITERANSKA ČOKOLADNA TORTA Što se dogodi kad netko voli suhe smokve, bademe i prošek, a i usudi se sama eksperimentirati i stvarati torte? Rezultat je pred vama! Nadam se… Saznaj više
  • TORTA "KUGLICA-BOMBICA" Jako ukusna i dekorativna sama po sebi ! SastojciKora: 7 belanaca {ako su manja onda 8} 10 kasika secer 10 na vrh pune kasike mleveni i sit… Saznaj više
  • LUDA JAFA TORTA Jela mi se torta koja podseća na jafa keks i ispade ovo čudo. Penasta jako čokoladna krema između dva biskvita, žele od pomorandže i glazura od čo… Saznaj više