TORTA IRENA


SASTOJCI
DULCE DE LECHE
500ml mleka
250ml mlecne slatke pavlake
250g secera*
1/2 kasicice sode bikarbone
1 stapic vanile*

DULCE DE LECHE FIL
oko 450 g dulcea prethodno dobijenog
200ml slatke pavlake
1/2 kesice mlevenog zelatina
2 kasike vode (za zelatin)

KORA (X2)
2 belanceta
5 kasika secera
2 kasike jogurta
2 kasike ulja
50g cokolade sa 60% kakaa
3 pune kasike brasna
1/2 kasicice praska za pecivo

BANANA FIL
1l mleka
3 pudinga ukusa banane ili banana -vanila
100g bele cokolade
50g secera




4 zumanceta
3 vece banane
sok od 1/2 limuna

PRIPREMA
Prvo pravimo dulce de leche 😉 Rcp je pod ovom slikom, ovo je 1/4 mere. Staviti u dublji lonac mleko, slatku pavlaku i secer da prokljuca, skloniti tad sa vatre i dodati semenke vanile i sodu bikarbonu pa vratiti na vatru ali sad laganu (kod mene je to 2 od 6). Nek se krcka tako 1,5 sat , samo povremeno promesajte. Nakon toga pojacate vatru i konstantno mesate narednih 20min kako se zgusnjava… Na slici levo vidite kako izgleda gotov. Jednostavan test za proveru je sa casom hladne vode- kapnete u nju malo dulcea i kad ga pipnete on treba da se ne raspada nego da zadrzi oblik i imacete utisak kao da pipate mekanu karamelu 😉 To je to, dulce gotov :)

Dok se krcka dulce, pravimo kore i banana fil 😉
Kora – Otopite cokoladu sa uljem na pari i ostavite da se prohladi malo. Za to vreme umutite cvrst saum od belanaca i secera. Saumu dodajte jogurt pa otopljenu i prohladjenu cokoladu , i na kraju brasno pomesano sa praskom za pecivo. Pecite u kalupu promera 24cm prethodno oblozenim pek papirom u rerni zagrejanoj na 180 C , 12 min. Pecemo ovakve dve kore.
Banana fil- U serpu stavite 700ml mleka i 100 g bele cokolade i povremeno promesajte dok se cokolada ne istopi skroz. U drugoj posudi umutite zumanca sa secerom, pa zatim dodajte pudinge i preostalo mleko (300ml). Ovu smesu sipajte u serpu polako mesajuci svo vreme i na umerenoj vatri skuvajte fil kao puding. Energicno mesajte, brzo ce se stisnuti. Pokrijte folijom i ostavite na hladnom da se prohladi. Iseckajte dve vece banane i prelijte sokom od pola limuna i u choperu ili blenderu 



miksajte dok ne bude skroz kremasto. Ove banane dodajte prohladjenom pudingu od banana i kratko izmiksajte da se sve lepo poveze i bude kremasto. I to je to :)

Dulce de leche fil- u gotov i malo prohladjen dulce dodajte umucenu slatku pavlaku. Pola kesice mlevenog zelatina prelijte sa dve kasike hladne vode i kad nabubri na umerenoj vatri istopite. Zatim zelatinu dodajte dve kasike dulcea pomesanog sa slatkom pavlakom i onda ovo umesajte u ostatak fila. I ovaj fil je gotov 😉

Kora – banana fil- dulce fil, kora- banana fil- dulce fil

NAPOMENA
Ja sam dulce pravila bez semenki vanile jer stapica nisam imala. Ali sam umesto 250g secera, stavila 220g secera i 3 kesice vanil secera 😉
Torta nije preslatka, ako volite sladje torte, povecajte secer u banana filu po ukusu vec.
Ili dodajte kao preliv od gore ganache od mlecne ili gorke cokolade 😉
Torta je visoka, u potpunosti ispunjava kalup promera 24cm.
Nema potrebe za povecavanjem mera ako je budete pravili u kalupu promera 26cm .
Kore po zelji mozete natopiti sa malo mleka i neskvika. Procitajte Gogin komentar br 14 😉
Znam da izgleda kao puno posla, ali stvarno nije ako se dobro organizujete 😉 Ja dok se dulce krcka napravim obe kore i banana fil, dulce fil je gotov za minutic, i sve ukupno ce vas izaci oko 2,5h…
Uzivajte! :)
coolinarika.com
Filed under  | 

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE: