MEDENJAK MIRISNA TORTA


SASTOJCI
3 jaja
2 žlice meda(livadni)
100 ml mlijeka
150 g smeđeg šećera
1 vrećica vanilin šećera
100 g maslaca
200 g brašna
80 g Gussnel Dolcela
1 vrećica praška za pecivo



1 žličica cimeta
2 žličice začina za medenjake
1 prstohvat soli

i još
marmelada od marelica(za premazati tortu)
za čokoladnu glazuru:
100 g čokolade za kuhanje
malo mlijeka
malo maslaca ili margarina

PRIPREMA
u zdjeli mikserom razradite maslac(da dođe fino kremast)a zatim dodajte vanilin šećer(ili extrakt vanilije) te u tankom mlazu i dalje miksajući malo po malo dodajte mlijeko

u drugoj zdjeli izmiksajte jaja pa ih zajedno sa medom sjedinite sa smjesom od maslaca i šečera

promješajte a zatim dodajte prosijano brašno zajedno sa praškom za pecivo,soli i začinima

smjesu izlijte u kalup i pecite u ugrijanoj pećnici na 170 C oko 60 minuta,ispečenu tortu ostavite pet minuta u kalupu da se prohladi a onda je 



izvadite iz kalupa i ostavite da se hladi na kuhinjskoj rešetki,
ja sam tortu pekla u kalupu za torte promjera 26 cm
kad se torta ohladi premažite je sa marmeladom od marelica u tankom sloju i prelijte je sa čokoladnom glazurom

NAPOMENE
u originalnom receptu umjesto dvije žličice začina za medenjake korišteni su 1 žličica đumbira i 1 žličica muškatnog oraščića,
-u originalnom receptu korišten je med od akacije,ja sam koristila livadni(jer sam njega imala kod kuće),
u originalnom receptu torta je pečena u silikonskom kalupu u obliku ruže(koji je manjeg promjera od mog kalupa)pa prema veličini kalupa prilagodite i vrijeme pečenja-ja sam pekla sat vremena a mislim da nebi škodilo da sam pekla malo kraće,

u originalnom receptu torta je posipana samo sa šećerom u prahu a ovdje marmelada i čokoladna glazura je moj dodatak

i još
torta je gušće strukture i što više dana stoji to je bolja,baš poput medenjaka

originalni recept je sa jedne talijanske internetske stranice “La cucina di D “,objavljen od korisnice Imma Di Domenico pod nazivom “Torta speziata”

poslužiti uz šalicu toplog čaja u ugodnom društvu!
coolinarika.com
Filed under  |