MILKA PLAZMA TORTA. OMILJENA TORTA NA SVIM ROĐENDANIMA!


Sastojci
Kore (x 5 kom):
6 kom belanaca
6 kašika šećera kristala
6 kašika mlevenog plazma keksa
1 kašika kakaa
Fil:
30 kom žumanaca
30 kašika šećera kristala
400 gr maslaca
250 gr kisele pavlake
350 gr mlevenog plazma keksa
250 gr bele (ili crne, po želji) milka čokolade
Ukrašavanje:
5d l (300 gr) slatka pavlaka (ili šlag)





Priprema:
Pripremiti 5 komada pek-papira, nešto većih dimenzija od veličine kalupa u kojem će se peći kore. Na papir staviti obruč kalupa i grafitnom olovkom iscrtati konture po pek papiru. Svaki papir okrenuti na drugu stranu, tako da grafitni trag ostane sa donje strane, a na gornju stranu će se sipati masa za koru. Umutiti čvrst sneg od belanaca, dodavati kašiku po kašiku šećera, pa isključiti mikser i dodati mlevenu plazmu i kakao, pa laganim pokretima varjačom sve izjednačiti. Izručiti na pek papir i lopaticom ravnomerno rasporediti do iscrtanih kontura. Umutiti i drugu koru na isti način, rasporediti po pek papiru, pa tek onda uključiti rernu da se greje na 170 ’C. Mutiti i treću koru, a za to vreme se rerna zagrejala. Na podlogu kalupa pažljivo prevući prvi pek papir, staviti obruč i peći oko 8-10 minuta.

Za to vreme rasporediti umućenu treću masu na pek papir. Dalje naizmenično pripremati i mutiti ostale kore, vaditi iz rerne ispečene i stavljati sledeće da se peku. Pri odvajanju belanaca za kore, žumanca odmah stavljati u lončić sa duplim dnom za kuvanje fila na pari. Kada su odvojena žumanca i od pete kore, dodati šećer i malo umutiti mikserom, da žumanca pobele. Staviti odmah da se fil kuva i povremeno mešati varjačom. Kuvati fil na pari oko 15 minuta na umerenoj temperaturi. Pred kraj kuvanja staviti malo fila na tacnu i kad se prohladi, proveriti da li je kuvan (da se ne razliva po tacni). Ohladiti ga potpuno, da se u njemu ne bi rastopili 



maslac i čokolada. Dok se fil hladi, skinuti pek papir sa kora, penasto umutiti maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi i naseckati belu milka čokoladu na sitne kockice. U umućen maslac dodavati ohlađen fil od žumanaca i dobro umutiti da se sve sjedini. Dodati kiselu pavlaku i mlevenu plazmu i sve sastaviti mućenjem. Na kraju dodati kockice čokolade i dobro izmešati varjačom. Filovati kore filom, ravnomerno ga nanoseći na svaku koru. Celu tortu, odozgo i okolo, premazati filom. Za ukrašavanje torte umutiti slatku pavlaku ili 300 gr šlaga u prahu sa 1,5 do 2 dl hladne vode i premazati celu tortu odozgo i okolo. Ukrasiti po želji. Pripremiti dan ranije i ostaviti tortu da odstoji.
coolinarika.com
Filed under  |