Jednostavni sastojci, a savrseni okus čokolade i vanilije u sočnom biskvitu.
SASTOJCI
Biskvit za kalup promjera 24 cm
130 g maslaca
300 gšećera
3 jaja
120 ml mlijeka
160 g brašna
60 g gorkog kakaa
1 žličica sode bikarbone
na vrh žličice praška za pecivo
prstohvat soli
Krema od vanilije
240 ml mlijeka
1 vrećica želatine + 5 žlica vode
4žumanjka
80 gšećera
300 mlslatkog vrhnja za šlag
2 šlag fixa
1vanilin šećer
1Bourbon vanilin šećer
1štapić vanilije
Čokoladna krema
1 želatina + 5 žlica vode
2žumanjka 90 gšećera
250 mlmlijeka
200 g tamne čokolade za kuhanje
300 mlslatkog vrhnja za šlag
2 šlag fixa
1vanilin šećer
Dekoracija
500 ml slatkog vrhnja za šlag
2 vanilin šećera
2 šlag fixa ukoliko je potreban
2 žlice gorkog kakaa u prahu
PRIPREMA
BISKVIT
1 Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
2 Kalup za tortu pobrašnite.
3 Brašno, kakao, prašak za pecivo, sol i sodu dobro promiješajte u jednoličnu smjesu.
4 U drugoj posudi maslac i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte jedno po jedno jaje i dobro promiješajte.
5 Dodajte pola količine brašna s kakaom, promiješajte, pa malo mlijeka, opet promiješajte, i nakon što promiješate dodajte ostatak brašna i mlijeka.
6 Istresite gustu smjesu u kalup i pecite cca 40 minuta, ovisno o pećnici, provjerite čačkalicom.
7 Ostavite da se ohladi 15 tak minuta, nožem prodjite oko ruba kalupa i maknite prsten pa biskvit prerežite po pola.
8 Jedan biskvit postavite na tanjur za posluživanje i oko njega postavite prsten od torte i po želji ga poškropite sa malo ruma ili mlijeka.
BIJELA KREMA
9 Nožem zarežite po dužini štapić vanilije, i tupim dijelom noža skinite sjemenke, stavite ih u mlijeko zajedno sa štapićem i Bourbon vanilin šećerom, zakuhajte, ugasite vatru, poklopite i ostavite 10 minuta da stoji.
10 Procijedite i stavite na vatru do točke vrenja.
11 Žumanjke i šećer pjenasto izmiksajte.
12 Želatinu otopite sa vodom i ostavite 10 minuta da nabubri.
13 Mlijeko lagano dolijevajte
smjesi sa žumanjcima, ali cijelo vrijeme lagano miksajte.
14 Kad smjesu jednolično izmiksate, vratite na vatru i kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući dok se ne zgusne.
15 Maknite sa vatre i stavite da se hladi u posudu sa hladnom vodom, ili vani ako je dovoljno hladno:)
16 Umiješajte želatinu koju ste otopili na laganoj vatri i ostavite da se smjesa skroz ohladi, pa posudu stavite u hladnjak na desetak minuta.
17 Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag s vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban i lagano mu umiksajte kremu od jaja.
18 Kremu istresite na prvi biskvit oko kojeg ste stavili prsten od kalupa, poravnajte i lagano na kremu položite drugi biskvit. Stavite u hladnjak.
ČOKOLADNA KREMA
19 U multipraktiku sitno nasjeckajte čokoladu.
20 Bjelanjke odvojite od žumanjaka, pa žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom.
21 Želatinu otopite sa vodom i ostavite da nabubri 10 minuta.
22 Mlijeko zavrijte i lagano dodavajte smjesi od žumanjaka neprekidno lagano miksajući.
23 Smjesu vratite na laganu vatru i cijelo vrijeme miješajte, pazeći da ne zakuha, nekih 10 minuta.
24 Želatinu otopite na laganoj vatri i umiješajte u smjesu sa mlijekom i žumanjcima.
25 Dodajte čokoladu i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
26 Ostavite da se skroz ohladi.
27 Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag s vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban.
28 Lagano ga umiješajte u smjesu od čokolade.
29 Kremu nanesite na drugi biskvit i ostavite tortu par sati u hladnjaku, a najbolje preko noći.
30 Idući dan, nožem prođite oko ruba kalupa, skinite prsten i dekorirajte tortu po želji.
31 Ja sam 500 ml slatkog vrhnja istukla u čvrsti šlag, ali ne prečvrsti sa vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban, i umiješala 2 ravne žlice gorkog kakaa u prahu i slastičarskom vrećicom pravila pufnice oko torte.
32 Tortu nakon ukrašavanja stavite u hladnjak da se šlag stisne.
coolinarika.com