Recept za kifle moje nane.



U moru recepata za kifle i peciva neka se nadje i ovaj recept moje nane.

Sastojci
750-850g svenamjenskog brasna ili brasna za kruh i peciva
2 cijela jaja
150ml ulja
3 velike kasike meda /ili 3 kasike secera
2 kasike suhog kvasca
1 kasika soli
150ml mlijeka



150ml jogurta
150ml kisele pavlake


Priprema

1.

Za kvas pomjesati mlijeko,jogurt i pavlaku,,pa malo umlaciti. U mlaku smjesu dodati med/secer i kvasac.Ostaviti na stranu par minuta da kvasac nadodje.
2.

Ulje malo umlaciti, pa dodati 2 cijela jaja. Dobro promjesati, da se fino sjedinji.
3.

U brasno dodati sol,pa izmesati.

Nadosli kvasac lagano sjedinjiti sa brasnom ,pa dobro rukama izraditi da dobijete glatku masu. Na kraju u smesu dodati ulje sa jajetom..pa opet dobro rukama gnjeciti jedno 5 minuta.
4.

Ostaviti na toplo mjesto da nadolazi otprilike 45 minuta,,ili dok se ne udvostruci.

Nadoslo tijesto premjesiti jos jednom,pa istresti na pobrasnjenu radnu povrsinu. Izraditi kuglu,pa je razvaljati i sjeci na trokutove zeljene velicine. Neki vole uze kifle,,ja ih pravim malo vece jer muz obozava da ih koristi za sendwice.

Umotati kifle,i staviti u veci pleh sa namascenim pek papirom. Premazati po zelji. Ja obicno sva peciva mazem zumancetom i 2-3 kasike mlijeka.

Pospite ih makom ili susamom,,ali nije obavezno.

Ostavite tako da malo 



jos odmaraju dok se pecnica zagrije,,mozda 15-20 minuta.

Peci na 200c 25 minuta,,,ili minut duza(zavisi od pecnice,,moja je bas slaba u zadnje vrijeme)..uglavnom da fino zarumene.

Pecene prekriti kuhinjskom krpom,i ostaviti da sjede bar 15 minuta.

Posluživanje
Posluzivati po zelji. Moja nana, a ni ja sad ih nikada ne filujemo,,nego onako jedemo umjesto hljeba. Tako su izdasne i meke,,,

Prijatno !
coolinarika.com