Lazanje.


Ovaj recept sam dobila od moje mame, a ona je dobila od svoje prijateljice. S ovim receptom sa sjevera Italije oduševiti ćete sve goste. Mljeveno meso možete zamijeniti piletinom, dodati gljive, povrće ili po vasem ukusu. Savjet: Lasagne možete praviti i sa kupovnim tijestom, u tom slučaju vam trebaju dva pakovanja. Ja više volim napraviti ovaj specijalitet od domaće tjestenine, i razlika se zaista osjeti.

Sastojci
Za fil:
1 kg mljevenog mesa
luk
paprika
mrkva




paradajz
Barilla paradajz sos
Začini


Za tijesto:
4 jaja
400 gr brašna
so

Za preljev:
125 gr putera
4-5 kašika brašna
1 l mlijeka

Dodatno:
Sir Parmezan
Način pripreme

Umijesiti tijesto od brašna i jaja. Nije potrebno dodavati vodu.
Ostaviti tijesto da se odmori par sati.
Odvajati kuglice tijesta i razvlačiti ih ručno ili na mašinu za tjesteninu.
Rezati na prevougaonike koji odgovaraju tepsiji kojoj koristite.
Propržite luk i povrće na njemu pa dodajte meso i začine i dinstajte dok ne bude gotovo.
Pred kraj kuhanja dodajte Barilla ili slican sos od paradajza i kuhajte još desetak minuta.
Napravite klasični bešamel sos.
Otopite puter i na njemu zapržite brašno.
Dodajte mlijeko i kuhajte dok se smjesa ne zgusne.
U pomašćen pleh 



redajte prvo sloj tjestenine, pa bešamel sosa, pa sos od mesa i tako dok ne napunite tepsiju.
Zadnji sloj treba biti tijesto sa bešamelom preko.
Na kraju stavite parmezan, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.
Skinite foliju i pecite još 15 minuta dok lasagne ne porumene.
domacica.com