ŠAMPITA. JEDNOSTAVNO I BRZO, SVEGA IDE PO 6.


Ova danas je maksuzija za mog svekra. A ne da je voli, nego je baš vooooliii

SASTOJCI
6 kom jaja
6 kašika šećera
6 kašika mlijeka
6 kašika ulja
6 kašika brašna
1/2 kesice praška za pecivo

ZA AGDU
24 kašike šećera
200 ml vode

PRIPREMA
Odvojiti žumanca od bjelanaca. Bjelance stavite u veću posudu, jer će se kasnije dodavanjem agde povećati volumen.
Žumanca dobro umutiti sa šećerom, dodati 6 kašika mlijeka, pa mutiti, pa 6 ulja, pa mutiti, pa na kraju brašno sa praškom za pecivo i sve dobro izjednačiti.
Pleh podmazati uljem i istresti masu i staviti da se peče. Peći nekih 10-15 minuta, vidjećete po boji patišpanje.
Dok se ovo peče u šerpu 



stavite 24 supene kašike šećera i 200 ml vode. Stavite na vatru da prokuha, promiješajte par puta.
Dok čekate da agda prokuha (a i patišpanja se još uvijek peče) mutite bjelanca. Moraju biti dobro umućena, kad izvrnete zdjelu naopako, ne smije da ispadne.
Za to vrijeme patišpanja dobija svoju lijepu boju.

Čim agda provri, neka vri još 2-3 minute, ne više i odmah je onako vruću polako sipajte u zdjelu sa umućenim bjelancima, ne prestajući mutiti. Mikser nek radi na najjačoj brzini, cijelo vrijeme miješajte dok se sve to ne izjednači.
Izvadite patišpanju iz rerne, i ovo lagano prelijte po površini, ravnomjerno rasporedite i malo zagladite gornju površinu. Vratite još malo u rernu, da se zapeče. Nekih 2-3 minute.
Savjet više – Bjelanca morate zaista dobro umutiti, mutite svo vrijeme dok se peče patišpanja. I isto tako mutite što više kad dodate agdu.
Ukoliko mislite da će se pojesti taj dan (ako imate goste i sl.) pravite je ovako, ali ako će vam stajati dan-dva, onda na 



kraju u bjelanca dodajte 2-3 kapi limuna, tek toliko da se ne ušećeri.

Posluživanje
Eh sad dodajem komentar. Merium je pravila, kod nje je patišpanja suha, nije upila onaj šećer (agdu) iz bjelanceta.
Sačekala je da se ohladi patišpanja, pa na to dodala ovo umućeno bjelance. Tako ćete izbjeći efekat mokre patišpanje ako se nekom tako svidja.
Po receptu vruće bjelance ide direktno na vruću patišpanju (zato se i tako brzo napravi jer nema čekanja ni praznog hoda), ali eto ako neko voli da “suhlje”, nek ovako proba.
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • CAPPUCCINO ŠNITE. ZA ROĐENDANSKU TORTU NAJBOLJA! SASTOJCIBiskvit6 jaja6 žlica šećera3,5 žlice oštrog brašna2 žlice kakaa1/4 žličice praška za pecivo60 g tostiranih mljevenih bademamalo ruma za n… Saznaj više
  • Grčki griz kolač! Ne peče se, brzo se priprema a potrebne sastojke sigurno uvek imate u kući. Volim kada isprobam neki novi kolač, oduševim se ukusom i zatražim rec… Saznaj više
  • KOLAČ SA JOGURTOM.Nečim biste se zasladili, ili vam dolaze gosti? Evo jednog brzog, jednostavnog i sočnog kolača, jedina mu je mana što se brzo pojede... Sastojci8 oso… Saznaj više
  • Berry pita. PREDIVNA PITA OD MALINA (JAGODA, KUPINA, VIŠANJA...) Ako mislite da je ovo jos jedna pita sa sirom, prevarili ste se. Kore jesu za tu pitu, kao i s… Saznaj više
  • SNJEŽNE KOCKE. Ovaj recept je toliko dobar i jednostavan,a ukus je toliko lagan. Pripremite obavezno za porodicu, a idealne su i kada vam dolaze gosti. SASTOJCI: … Saznaj više
  • KOLAČ ZA SVAKI DAN. NE PEČE SE! POSLASTICA SPREMNA ZA 10 MINUTA, KOJU ČESTO SPREMAM. Još jedan od kolača koji se ne peku, lagan je i ukusan! Malo keksa, kokosa, čokolade i … Saznaj više
  • CRNO-BIJELA FANTAZIJA! Pripremate li slastice za malo zahtjevniju i izbirljiviju publiku, s ovim receptom ne možete pogriješiti. Čokoladna, mekana i kremasta, crno-bijel… Saznaj više
  • Kadaif filovani .Kadaif.. a na ovaj nacin mi je naj naj ..otkada sam dobila ovaj recept a imapar godina ja ga nisam mjenjala ..posto ima vas ljubitelja kadaifa koji… Saznaj više
  • ČOKONALIKO KOCKE. Ja…kao veliki ljubitelj čokolade,u napadu da dođem do nečeg slatkog,krečem u akciju…Pečem kore za torte…ostalo mi žumanjaka…’ajmo ih iskoristiti za … Saznaj više
  • SRNEĆA LEĐA. (PO STAROM BEČKOM RECEPTU). Čuveni kolač! Sa finim biskvitom od čokolade i puno badema. Nadeven marmeladom i preliven čokoladom. Sastojciza testo:· 120 g maslaca ·… Saznaj više