Stari klasik koji se nalazi u mojoj biljeznici zapisan davnooo... odlican uz kavu ili caj u ovim hladnim, zimskim danima. :D
Sastojci
Prhko tijesto
250 g brasna ( pola ostro, pola glatko )
2 zlicice praska za pecivo
120 gmaslaca sobne temperature
3 ( L )zumanjka
Prhko tijesto
250 g brasna ( pola ostro, pola glatko )
2 zlicice praska za pecivo
120 gmaslaca sobne temperature
3 ( L )zumanjka
70 gsecera
2 zlicekiselog vrhnja
na vrh noza soli
Za premazati tijesto
· 3 ( L ) bjelanjka
· 150 g secera ( smanjim za 50 g )
· 180 g mljevenih oraha
· 130 g krupno narezanih oraha
· marmelada od marelice
Priprema
Od navedenih sastojaka zamjesite tijesto. Mjesite kratko, samo da se svi sastojci povezu. Ostavite tijesto na stranu da se odmara ( na kuhinjskom stolu ) dok pripremite smjesu za premazivanje.
Bjelanjke miksati u cvrst snijeg uz dodavanje secera. Na kraju rucno umjesati mljevene orahe.
Tijesto razvaljati na pola cm i premjestiti u kalup ( 32x22 cm ) koji oblozite papirom za pecenje ili premazete sa maslacem i pospete brasnom. Premazati maremeladom od marelice u
tankom sloju. Premazati snijegom i vrh posuti sa krupno sjeckanim orasima.Peci u zagrijanoj rerni na 160*C ( topli zrak ) ili na 180*C ( obicna rerna ), oko 25 min.
Ohladjen kolac rezati na uske stapice.
coolinarika.com
2 zlicekiselog vrhnja
na vrh noza soli
Za premazati tijesto
· 3 ( L ) bjelanjka
· 150 g secera ( smanjim za 50 g )
· 180 g mljevenih oraha
· 130 g krupno narezanih oraha
· marmelada od marelice
Priprema
Od navedenih sastojaka zamjesite tijesto. Mjesite kratko, samo da se svi sastojci povezu. Ostavite tijesto na stranu da se odmara ( na kuhinjskom stolu ) dok pripremite smjesu za premazivanje.
Bjelanjke miksati u cvrst snijeg uz dodavanje secera. Na kraju rucno umjesati mljevene orahe.
Tijesto razvaljati na pola cm i premjestiti u kalup ( 32x22 cm ) koji oblozite papirom za pecenje ili premazete sa maslacem i pospete brasnom. Premazati maremeladom od marelice u
tankom sloju. Premazati snijegom i vrh posuti sa krupno sjeckanim orasima.Peci u zagrijanoj rerni na 160*C ( topli zrak ) ili na 180*C ( obicna rerna ), oko 25 min.
Ohladjen kolac rezati na uske stapice.
coolinarika.com