Dugo sam mislila da se princes-krafne i ekleri mogu napraviti samo sa smjesom iz vrećice…i jedan hrabri pokušaj…i onda sam shvatila da je to zapravo sasvim jednostavno ako poštuješ tri osnovna pravila
– tijesto se ne smije razljevati, ispeci ih do kraja, ne otvaraj vrata pećnice…. i tada vam preostaje samo da pronađete svoju omiljenu kombinaciju… :))
Sastojci
Tijesto
· 2 dcl vode
· 2 dcl (može i malo manje)ulja
· 250 gr brašna
· 1 jušna puna žlica gustina
· 1/2 žličice praška za pecivo na vrh noža soli
· 5jaja
· 1 jušna žlica kakaa
Krema
· 4 dcl nezaslađenog slatkog vrhnja (Brzo i fino vrhnje za šlag)
· 1 vrečica želatine fix (ili dvije vrećice kremfix-a)
Sastojci
Tijesto
· 2 dcl vode
· 2 dcl (može i malo manje)ulja
· 250 gr brašna
· 1 jušna puna žlica gustina
· 1/2 žličice praška za pecivo na vrh noža soli
· 5jaja
· 1 jušna žlica kakaa
Krema
· 4 dcl nezaslađenog slatkog vrhnja (Brzo i fino vrhnje za šlag)
· 1 vrečica želatine fix (ili dvije vrećice kremfix-a)
· 2 puuune žlice bijelog dijela Lino-lade
· 2 pune žlice tamnog dijela Lino-lade
Krema (varijanta 2. )
· 400 mlslatkog vrhnja
· 400 gr milke noisette (ili mlječne čokolade)
Za ukrašavanje
· Malo čokolade za kuhanje
· Malo bijele čokolade
Priprema
Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, gustinom i soli.
Zakuhajte vodu i ulje, pa dodaj brašno. Miješaj na vatri dok se ne dobije jednolično tijesto koje se odvaja od ruba posude.
U ohlađeno tijesto dodaj jedno po jedno jaje, nakon svakog tijesto dobro izradi pa tek onda dodaj slijedeće. Tijesto mora biti mekano ali se ne smije razljevati, ako su jaja jako velika dodaj samo dio zadnjeg jajeta.
Kada su dodana sva jaja, podijeli tijesto na dva dijela i u jedan dodaj žlicu kakaa.
Pomoću šprice za ukrašavanje sa zvjezdastim nastavkom (onaj veći promjera cca 1 cm) nanesi na papir za pećenje prutiće dužine 6-10 cm (veličinu odredite po svojoj volji, ovisno o tome želite li veće ili manje eklere). Ovako izgledaju žuti a ovako smeđi spremni za pećnicu.
Peci na 200 C i to 20-25 minuta i NE OTVARAJ pećnicu. Nakon što su pečeni malo odškrini vrata pećnice i ostavi ih još malo unutra, pa ih tek onda izvadi i stavi na rešetku za hlađenje.
Ohlađene razreži i napuni kremom:
Za kremu miksaj vrhnje za šlag, dodaj želatinu fix (po uputi na vrečici), pa podijeli dobiveni šlag na dva
dijela. U jedan dodaj dvije žlice bijelog dijela Lino_lade, a u drugi tamnog dijela. Miksaj dok ne dobiješ dovoljno čvrstu kremu.Ostavi još malo u frižideru da se stvrdne.
Za onu drugu varijantu kreme zakipi slatko vrhnje, makni sa vatre i umiješaj na kockice natrganu čokoladu. Miješaj tako dugo dok ne dobiješ glatku smjesu. Ostavi da se dobro ohladi nekoliko sati (najbolje ju je napraviti dan ranije). Sasvim ohlađenu miksaj mikserom toliko dugo dok ne dobiješ dovoljno čvrstu kremu (zna to potrajati i 15-tak minuta).
Gotove eklere puni kremom – žute puni smeđom kremom i obrnuto.
Ukrasi rastopljenom čokoladom.
coolinarika.com
Krema (varijanta 2. )
· 400 mlslatkog vrhnja
· 400 gr milke noisette (ili mlječne čokolade)
Za ukrašavanje
· Malo čokolade za kuhanje
· Malo bijele čokolade
Priprema
Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, gustinom i soli.
Zakuhajte vodu i ulje, pa dodaj brašno. Miješaj na vatri dok se ne dobije jednolično tijesto koje se odvaja od ruba posude.
U ohlađeno tijesto dodaj jedno po jedno jaje, nakon svakog tijesto dobro izradi pa tek onda dodaj slijedeće. Tijesto mora biti mekano ali se ne smije razljevati, ako su jaja jako velika dodaj samo dio zadnjeg jajeta.
Kada su dodana sva jaja, podijeli tijesto na dva dijela i u jedan dodaj žlicu kakaa.
Pomoću šprice za ukrašavanje sa zvjezdastim nastavkom (onaj veći promjera cca 1 cm) nanesi na papir za pećenje prutiće dužine 6-10 cm (veličinu odredite po svojoj volji, ovisno o tome želite li veće ili manje eklere). Ovako izgledaju žuti a ovako smeđi spremni za pećnicu.
Peci na 200 C i to 20-25 minuta i NE OTVARAJ pećnicu. Nakon što su pečeni malo odškrini vrata pećnice i ostavi ih još malo unutra, pa ih tek onda izvadi i stavi na rešetku za hlađenje.
Ohlađene razreži i napuni kremom:
Za kremu miksaj vrhnje za šlag, dodaj želatinu fix (po uputi na vrečici), pa podijeli dobiveni šlag na dva
dijela. U jedan dodaj dvije žlice bijelog dijela Lino_lade, a u drugi tamnog dijela. Miksaj dok ne dobiješ dovoljno čvrstu kremu.Ostavi još malo u frižideru da se stvrdne.
Za onu drugu varijantu kreme zakipi slatko vrhnje, makni sa vatre i umiješaj na kockice natrganu čokoladu. Miješaj tako dugo dok ne dobiješ glatku smjesu. Ostavi da se dobro ohladi nekoliko sati (najbolje ju je napraviti dan ranije). Sasvim ohlađenu miksaj mikserom toliko dugo dok ne dobiješ dovoljno čvrstu kremu (zna to potrajati i 15-tak minuta).
Gotove eklere puni kremom – žute puni smeđom kremom i obrnuto.
Ukrasi rastopljenom čokoladom.
coolinarika.com