JESENSKI VJETAR



Bademi i lješnjaci prostiru kakaovu podlogu na koju prvi umoran pada mousse od karamele. Kruške se neumorno igraju lovice sa anisom, cimetom, muškatnim oraščićem i vanilijom.


Na kraju i one posustaju i uranjaju u bavarsku kremu od vanilije. Za ljepše snove je ipak zaslužno malo zimske bijele čarolije :)

Sastojci
POŠIRANE KRUŠKE
· 4 male kruške,
· oguljene, sredina očišćena (ili 2 veće)
· 3 šalice vode
· 1/2 šalicešećera
· 4 anisa (ili 2 zlicice sjemena)
· 2 štapićacimeta
· 1 cijelimuškatni oraščić
· 1/2 mahunevanilije


BISKVIT
· 3jaja
· 10 dag šećera
· 5 dagbadema
· 5 daglješnjaka
· 5 dagkakaa
· 3 dagbrašna
· 2 žlicevode



· 4 žlicemlijeka
· maslac i brašno za kalup

KARAMEL MOUSSE
· 1/2 šalicešećera
· 2 žlice vode
· 2 žlicemaslaca
· 1 šalicavrhnja za šlag

BAVARSKA KREMA OD VANILIJE
· 4žumanjka
· 50 gšećera
· 1 šalica punomasnog mlijeka
· 1/2 mahunevanilije
· 1 šalica šlaga
· 3 žlice gustina

PRELJEV OD SOKA KRUŠKI
· 1 šalica sirupa od kruške (koji je ostao od kuhanja)
· 1 preljev za torte

Priprema
POŠIRANE KRUŠKE
Kruške oguliti i očistiti sredinu. Staviti u posudu sa vodom, šećerom i začinima te kuhati 30-ak minuta. Kad omekšaju izvaditi iz sirupa. Ohladiti te isjeckati na kockice.
Tekućinu vratiti na vatru da se smanji tako da ostane oko 1 šalice. Maknuti s vatre i procijediti od začina.

BISKVIT*
Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Ispržiti bademe i lješnjake te smljeti. Pomješati ih i dodati brašno te kakao. Istuči snijeg od bjelanjaka s malo soli. Potom kremasto izmiksati žumanjke sa šećerom, vodom i mlijekom. Naizmjenično dodavati u žumanjke kakao smjesu i bjelanjke. Dobro ujednačiti. U pleh (35x22cm) staviti papir za 



pečenje i lagano podmazati Peći oko 20-ak minuta na 180 stupnjeva. Ostaviti da se ohladi te potom odstraniti papir i vratiti biskvit u pleh. Politi biskvit sa 2 žlice sirupa od kuhanja krušaka.

KARAMEL MOUSSE
1. 3/4 šalice šlaga držati u hladnjaku, a 1/4 (cca. 62,5 ml) ostaviti sa strane jer će se to dodati u karamel. Šećer i vodu dodati te zagrijati na srednjoj vatri. Nakon što voda ispari početi će se topiti šećer. Zagrijavati dok ne dobije lijepu tamno smeđu karamel boju. U to dodati maslac pa vrhnje. Dobro ujednačiti. Ohladiti na sobnoj temperaturi.
2. Istuči šlag. 1/3 dodati i dobro umješati u karamel, a potom dodati ostatak. Namazati na biskvit i izravnati. Staviti u hladnjak

BAVARSKA KREMA OD VANILIJE*
Umutite žumanjke sa šećerom i gustinom.
U posudu zagrijte mlijeko i vaniliju. Kad zakuha dodati smjesu žumanjaka te mješati dok se ne zgusne kao puding. Umješati lagano kruške te ohladiti.
Umutiti šlag te potom lagano umješati u kremu. Namazati na musse od karamele. Staviti u hladnjak.

PRELJEV OD SIRUPA U KOJEM SU SE KRUŠKE KUHALE
1 šalicu sirupa od kuhanja pripremiti po uputama na preljevu za torte te izliti na kolač i brzo poravnati. *
Rashladiti i uživati u jesenskom ugođaju za nepca :)
Posluživanje
Ideja za ovaj kolač je viđena na pinterestu. U ovom objavljenom receptu su izmjenjeni biskvit i bavarska krema, a u preljev je dodan zlatni jestivi gliter.
coolinarika.com