KREMPITA SA KREMOM KOJA JE ODMAH ČVRSTA


Nisu preslatke i kad ih probaju vole ih i oni koji ne jedu kolače!


Super krempite.

Sastojci

1 paket listanog tijesta (za dvije kore)
2 litre mlijeka 2,8 mm
0,5 litre vode
6 jaja
6 velikih žlica glatkog brašna
1 gustin (20 dag)
3 vanilin šećera
25 dag šećera
7 dl slatkog vrhnja
2 kremfixa
šećer u prahu

Priprema
1.
Lisnato tijesto razvaljati pa ispeći na okrenutoj tepsiji. Prije pečenja, tijesto malo izbosti vilicom.
2.
Moj način kuhanja krempita:
Staviti u veliku posudu ovim redom: vodu, mlijeko, žutanjke, vanilin šećer, 20 



dag šećera, brašno i gustin. Naravno kako koji sastojak dodate tako malo promiješajte mutilicom. Sad povremeno promiješajte sastojke, a kad primjetite da je već dosta zagrijano, počinje se pomalo na dnu zgrušavati, miješajte energičnije neprekidno dok ne zakuha. Kad je krema zakuhala, opet ju možete laganije miješati još desetak minuta jer sad više neće zagoriti niti se napraviti grudvice.
3.
Maknuti kremu sa štednjaka. Umutiti bjelanjke i 5 dag šećera u čvrsti snijeg pa ga umiješati u toplu kremu. Ovaj je postupak osim samog sastava krempite jako bitan jer se šlag ne smije razvodniti nego trebaju ostati male rupice. Ja to lagano miješanje izvedem tako da mutilicom dio snijega potisnem u kremu pa polukružno mutilicu podignem na drugom djelu posude natrag i preostalu kremu sa mutilice energično tresnem u zdjelu i tako sve dok ne potrošim snijeg. Ne znam koliko sam jasno opisala, ali vjerujem da većina radi ovakve kreme pa će svatko primjeniti svoj sistem.

4.
Gotovu kremu izliti na koru koju smo stavili u najširi duboki pleh te pustiti da se ohladi. Umutiti slatko vrhnje, dodati 1-2 kremfixa. Ohlađenu kremu po vrhu viljuškom lagano ogrebati da 


postane hrapava kako se kasnije nebi odvajao šlag od kreme :), namazati šlagom i poravnati ga.
5.
Na kraju, drugu koru odrezati na kvadratiće kako bi nam bilo lakše rezati krempite i složiti ih na šlag, staviti još pola sata u hladnjak pa rezati krempite, posuti šećerom u prahu i papati.


Posluživanje
Tepsija 32x36 cm
Naravno kremu možete skuhati i po onom sistemu da se svi sastojci pomiješaju u pola litre vode pa dodaju u kuhano mlijeko i kuhaju dok se zgusne..
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • TULUMBE IZ RERNE Pravila sam ih nekoliko puta i uvek su divne. Sastojci:1 dcl ulja4 dcl. vode (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); prstohvat soli… Saznaj više
  • BRZI ČOKOLADNI KOLAČ. Ukoliko želite čokoladni desert, a u stisci ste sa vremenom, onda je ovaj kolač je idealno rješenje za vas. Kolač možete ukrasiti sa šlagom ili/… Saznaj više
  • Kolač od trešanja. Kako nam je sezona trešanja napokon stigla podijelit ću sa vama jedan fin, brz i jednostavan kolač. Sastojci 120g maslaca ili margarina 200g šećer… Saznaj više
  • OVO JE JEDNO SAVRSENSTVO ZA MENE. DAVNO NISAM JELA NESTO OVAAAKO DOBRO. Pravo kremasto zadovoljstvo!Parfe latte macchiato. Sastojciza koru5 belanaca5kasika secera5kasika b… Saznaj više
  • Ekleri. Predivni, veoma ukusni! Sastojci 200 g putera 200 ml vode 200 g brasna 6 - 7 kom. jaja Fil 1 lit mleka 4 kom jaja 6 kasika brasna 1 kesica pudi… Saznaj više
  • ČOKOLADNE KOCKE SA VIŠNJAMA. SOČNE KOCKE SA KOMBINACIJOM ČOKOLADE I VIŠANJA. Sastojci za kore:3 jaja15 kašika šećera15 kašika ulja15 kašika mleka15 kašika brašna4 kašike kaka… Saznaj više
  • KOLAČ OD JABUKA. Bogat je začinima poput cimeta i muškatnog oraščića, jednostavno se priprema i prilično je zasitan. SASTOJCI• 250 g Pšeničnog oštrog brašna • 10… Saznaj više
  • Trilece. NA DRUŠTVENIM MREŽAMA JE PRAVI HIT. KOLAČ KOJI ČESTO PRAVIM. Sastojci ZA PANDISPAN 6 jaja100 gr secera200 gr brasnapola peciva1 vanilin secer ZA PRELIV PANDISPANA400 ml slatke pavl… Saznaj više
  • NADIN KOLAČ OD KOKOSA Lagan i osvježavajući kolač od kokosa. SASTOJCI4 cijela jaja8 žlica šećera6 žlica brašnamala šalica ulja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []… Saznaj više
  • KOLAČ SA JAGODAMA. Lagan ljetni kolač. Prelazi vec u tradicionalne jer kad su jagode u pitanju, svima pada na pamet kombinacija biskvit, jagode i slag. SASTOJCI KORE … Saznaj više