KOLAČ SA JAGODAMA.



Lagan ljetni kolač. Prelazi vec u tradicionalne jer kad su jagode u pitanju, svima pada na pamet kombinacija biskvit, jagode i slag.

SASTOJCI
KORE
6 jaja
6 kasika secera
6 kasika brasna

KREMA
1/2 l mlijeka
200 gr. secera


2 vanilin secera
15 gr zelatina
500 ml tucenog vrhnja
oko 800 gr. jagoda

PRIPREMA
KORE
Umutiti bjelanca sa secerom, zatim zumanca pa sve sjediniti sa 6 kasika brasna.
Peci na pergament papiru u cetvrtastom plehu 30 min na 180 stepeni.
Peceno podijeliti na 2dijela.

KREMA
Prokuvati mlijeko sa secerom i umijesati zalatin predhodno izmijesan sa pola solje hladne vode. dodati vanilin secer i ostaviti da se ohladi sve dok se ne stegne (u frizideru). Najbolje cim postane gusto kao puding
Umutiti vrhnje i polako dodavati u malo mikserom umuceno stegnutu masu sa mlijekom.


Mutiti malo duze da se dobije fina krema.
Jagode posuti sa malo secera i redati po kori , pa krema, pa opet kora, jagode i nakraju krema. Ostaviti u frizider nekoliko sati da se lijepo stegne.
coolinarika.com