Ekleri. Predivni, veoma ukusni!


Sastojci
200 g putera
200 ml vode
200 g brasna
6 - 7 kom. jaja


Fil
1 lit mleka
4 kom jaja
6 kasika brasna
1 kesica pudinga vanila
10 kasika secera
100 g putera sobne temper.
Slag
550 ml tecnog slaga - slatka pavlaka
1 plocica zelatina - 10 g
2 - 3 kasike secera u prahu

Priprema
1.
Prokuvati vodu i puter i vrlo malo soli , a zatim dodati odjednom svu kolicinu brasna i energicno mesajuci nastaviti sa kuvanjem oko jedan do dva min . 



Skloniti sa sporeta i smesu mesati varjacom dok se malo ne prohladi .Mesavinu prebaciti u posudu za miksiranje . Jaja sobne temperature odvojiti od ljuske i sipati u casu ili ciniju . Sada poceti sa miksiranjem skuvane smese i polako dodavati jedno po jedno jaje , izmedju svakog dodavanja dobro sjediniti jaje i skuvnu smesu . Gotovo testo treba da je sjajno , kremasto i da lagano pada sa varjace ( kolicina jaja zavisi od njihove velicine , ja sam upotrebila sest jaja velicine L .
2.
Potrebne su dve tepsije oblozene papirom za pecenje . Varjacom ili kasikom sipati smesu u plasticnu poslasticarsku kesu u koju staviti zvezdasti nastavak ( ja sam koristila Wilton nastavak velicine 2D ).Na papir istiskati praveci kruzne pokrete smesu, duzina istisnute smese je 8 - 8,5 cm , a sirina je oko 2,5 - 3 cm ( kod pecenja testo ce da naraste pa nije potrebno da istisnuti stapici budu duzi i siri ). Ja pravim tako posto ne volim da su gotovi ekleri jako veliki , i ova velicina mi je najbolja .
3.
Peci eklere na 180C oko 25 min . Vazno je napomenuti da rernu ne otvarati prvih 20 min da kolaci ne padnu . Gotovi peceni ekleri treba da su laki ( kada ih uzmete u ruku ) i da su vazdusasti . Ako nisu dovoljno peceni kada ih uzmete oseca se njihova tezina . Pecene eklere malo prohladiti a onda ih seci po duzini i ostaviti ih da se skroz ohlade.
4.
Za fil izmiksirati zumanca i secer , dodati brasno i kesicu vanila pudinga i toliko mleka da se napravi glatka smesa . Ostatak mleka zakuvati , deo vrelog mleka 



dodati u umucenu smesu , dobro sjediniti i sve vratiti u ostatak mleka u serpi i brzo mesati da se ne stvore grudvice . Smanjiti vatru i smesu kuvati oko jedan do dva minuta . Posebno umutiti belanca dok se ne dobije cvrsta pena i dok je kuvani fil jos uvek vreo umesati umucena belanca . Gotovi fil ostaviti da se potpuno ohladi . U ohladjeni fil , miksirajuci, u par puta dodati omeksali puter. Staviti fil u frizider da se malo prohladi .
5.
Slag pripremiti ovako : staviti zelatin u hladnu vodu 5- 10 min da nabubri . Zagrejati jedan deci slaga skoro do vrenja . Ocediti zelatin i staviti ga u vreli slag , dobro promesati da se zelatin otopi i smesu staviti u frizider da se ohladi . Ostatak slaga lagano miksirati u dubljoj posudi i kada je skoro umucen dodati ohladjeni zelatin i nastaviti sa daljim miksiranjem a zatim dodati par kasika secera u prahu . Paziti da se slag ne muti previse dugo da ne pocne da se pretvara u puter .
6.
Presecene eklere prvo puniti ohladjenim filom a zatim preko naneti slag . Ja sam opet koristila isti nastavak 2D. Gotove eklere posuti secerom u prahu .
A onda uzivajte !
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • BRZI ČOKOLADNI KOLAČ. Ukoliko želite čokoladni desert, a u stisci ste sa vremenom, onda je ovaj kolač je idealno rješenje za vas. Kolač možete ukrasiti sa šlagom ili/… Saznaj više
  • Kolač od trešanja. Kako nam je sezona trešanja napokon stigla podijelit ću sa vama jedan fin, brz i jednostavan kolač. Sastojci 120g maslaca ili margarina 200g šećer… Saznaj više
  • ČOKOLADNE KOCKE SA VIŠNJAMA. SOČNE KOCKE SA KOMBINACIJOM ČOKOLADE I VIŠANJA. Sastojci za kore:3 jaja15 kašika šećera15 kašika ulja15 kašika mleka15 kašika brašna4 kašike kaka… Saznaj više
  • KOLAČ OD JABUKA. Bogat je začinima poput cimeta i muškatnog oraščića, jednostavno se priprema i prilično je zasitan. SASTOJCI• 250 g Pšeničnog oštrog brašna • 10… Saznaj više
  • KOCKE NA STRAFTE. Kolac je super morate ga probati. Sastojci KORA: 4 belanceta 1/2 solje secera 1/2 kasicice praska za pecivo 1/2 solje mlevenih oraha 1/4 solje b… Saznaj više
  • Trilece. NA DRUŠTVENIM MREŽAMA JE PRAVI HIT. KOLAČ KOJI ČESTO PRAVIM. Sastojci ZA PANDISPAN 6 jaja100 gr secera200 gr brasnapola peciva1 vanilin secer ZA PRELIV PANDISPANA400 ml slatke pavl… Saznaj više
  • TULUMBE IZ RERNE Pravila sam ih nekoliko puta i uvek su divne. Sastojci:1 dcl ulja4 dcl. vode (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); prstohvat soli… Saznaj više
  • Ekleri. Predivni, veoma ukusni! Sastojci 200 g putera 200 ml vode 200 g brasna 6 - 7 kom. jaja Fil 1 lit mleka 4 kom jaja 6 kasika brasna 1 kesica pudi… Saznaj više
  • NADIN KOLAČ OD KOKOSA Lagan i osvježavajući kolač od kokosa. SASTOJCI4 cijela jaja8 žlica šećera6 žlica brašnamala šalica ulja (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []… Saznaj više
  • KOLAČ SA JAGODAMA. Lagan ljetni kolač. Prelazi vec u tradicionalne jer kad su jagode u pitanju, svima pada na pamet kombinacija biskvit, jagode i slag. SASTOJCI KORE … Saznaj više