Kremasti kolač s jagodama


Fini voćni kolač s pufastim beze korama, prefinom slastičarskom kremom i sočnim jagodama. Svakako isprobati i s drugim voćem u sezoni ili možda dodatkom orašastih plodova u korama.

Sastojci
Za beze kore
5 bjelanjaka
100 g šećera
pola žličice octa

Za slastičarsku kremu
500 ml mlijeka
5 žumanjaka



100 g šećera
1 vanilin šećer
40 g gustina
1 žličica ruma
70 g maslaca

300 g zrelih jagoda


Priprema

Beze kore
1.

Zagrijati pećnicu na 100°.

Miksati bjelanjke najvećom brzinom dok se ne dobije čvrsti snijeg. Uliti ocat i postupno dodavati šećer. Miksati 10-ak minuta dok se ne dobije jako čvrsta smjesa.
2.

Smjesu prebaciti na papir za pečenje i ravnomjerno je raporediti. Zagladiti površinu i staviti u zagrijanu pećnicu (na sredinu) na sat vremena.
3.

Pečenu koru izvaditi iz pećnice i odvojiti od papira za pečenje. Ostaviti da se ohladi na ravnoj podlozi.
Slastičarska krema
1.

Staviti mlijeko na vatru da se zagrijava. U posudi pjenjačom izmiješati žumanjke sa šećerom. Dodati i malo ruma zbog arome. Miješati dok smjesa ne 



posvijetli. Postupno umiješati gustin. Dodati malo toplog mlijeka, dobro izmiješati i uliti smjesu sa žumanjcima u mlijeko. Kad krema zakipi, smanjiti vatru i kuhati još par minuta.
2.

Kuhanu kremu prebaciti u hladnu posudu i staviti prozirnu foliju izravno na kremu da se ne stvori korica dok se hladi.

U ohlađenu kremu umiksati maslac na sobnoj temperaturi.
Sastavljanje kolača
1.

Beze koru prerezati dvaput da se dobiju 3 identična dijela. Sastavljati kolač tako da se na svaku koru namaže sloj kreme i poslažu polovice jagoda. Tako se dobiju 3 sloja beze kora s kremom i jagodama. Vanjske strane kolača namazati ostatkom kreme i ukrasiti ljepšim polovicama jagoda.


Posluživanje
Dobro ohladiti prije posluživanja.
coolinarika.com

PREPORUČUJEMO DA POGLEDATE:

  • Zamjena za MLAĆENICU (buttermilk). Ako vam za neki recept treba mlaćenica možete je sami pripremiti i kod kuće, i već nakon pola sata možete je koristiti. Sastojci 125 g običnog jog… Saznaj više
  • TULUMBE. DETALJAN RECEPT! Sećate se onog posta ~neuspelo~? E pa, i tulumbe bih mogla da svrstam u tu rubriku. Jednom sam probala da ih pravim ali nisam znala da mi treba spe… Saznaj više
  • BANANA VANILA KOLAČ. Ako ne znate kako da iskoristite visak banana probajte svakako da napravite ovaj kolac.Uzivacete u finom ,mirisljavom , kremastom kolacu . A preliv… Saznaj više
  • PITA OD JAGODA I BELE COKOLADE. Htela sam nesto osvezavajuce, finu kremu od jagoda i belu kremu od bele cokolade, i super je ispalo, nezno, nije jako slatko, a i dekorativno na oko… Saznaj više
  • SLOŽI ME BRŽE, HLADI ME DUŽE. Šta se radi kad je neko lijen? Umjesto da napravim tortu kao što sam namjeravala, ja složih ovu slagalicu nabrzaka… SASTOJCI• PiškoteKrema I• 1/… Saznaj više
  • EUROKREM ROLNICE SA ORASIMA. JEDNOSTAVNE ZA PRIPREMU! SASTOJCI:800 gr oštrog brašna1 svež kvasac (ko želi može zameniti suvim)4 dcl jogurta 3,2% mm2 kašikice šećera1 kašika br… Saznaj više
  • ČOKOLADNE KOCKE SASTOJCIZa tijesto• 5 jaja• 150 ml mlijeka• 120 g šećera• 50 g Pšeničnog oštrog brašna• 40 g gorkog kakaa• ½ Praška za pecivo (adsbygoogl… Saznaj više
  • DOBRO JUTRO. ZA 30 MINUTA! Kad sam ga složila skužila sam da moji klinci sve ovo jedu za doručak… pa nek se onda zove Dobro jutro… lagan, osvježavajući kolač... Posvećuje… Saznaj više
  • STARINSKA PITA SA PEČENIM LJEŠNJACIMA Ovo je jedan pravi starinski recept za vrlo izdašnu i ukusnu pitu.Ukus prženog lješnjaka ono je što ju obilježava,pored fine kreme. Korice vrlo b… Saznaj više
  • Pita s trešnjama SastojciTijesto325 g mekog brašna220 g hladnog maslaca1/4 žličice soli1 žlica šećera4 žlice hladne vodePunjenje1/2 kg (odkoštenih) trešanja100 g še… Saznaj više