TORTA ČOKO 5


Torta vrlo jednostavna i fina spoj čokolade mascarponea , šlaga i još nekih dodataka u nivoa 5♥..

Sastojci
B I S K V I T
· 5 jaja manjih ili 4 veća jaja
· 2 žlice prezla (krušne mrvice)
· 10 dagčokolade za kuhanje
· 10 dagmaslaca
· 3 žlice šećera u prahu i
· mrvicu soli +
· 1 žličica likera od čokolade ili vanilija ekstrakt 


F I L A 5♥
· 30 dag tamne čokolade ili belgijska
· 25 dag bijele čokolade (belgijske ili koverture)
· 50 dag mascarponea
· 30 dag posnog sira svježeg



· 8 dcl slatkog vrhnja (Zbregov)
· 1 žlice vanilija ekstrakta
· 3-4 žlica soka iz rumtopfa za rozu boju kreme
· ili u zamjenu ekstrakt višnje jagode, maline
· 1 vrećica šlagfixa, kremfixa ili želatine Fix 20 gr prahu
· 4-5 žlice šećera u prahu

Priprema
♥ B I S K V I T ♥:
Bjelanca mutiti sa šećerom u prahu ili sameljite šećer kristal u mlincu ovako u čvrstu pjenu, dodati jedno po jedno žumance i mješati mikserom dok jaja ne posvjetle. Krušne mrvice, čokoladu otopljenu i maslac ubaciti u smjesu i mutilicom i lagano umiješati. Kalup za torte promjera 26 cm namazati masnoćom ili margarinom i posuti mrvicama. Pecite cca 30 minuta na 170° C. Provjeriti čačkalicom ili vilicom, peceno je kad je čačkalica suha ili nema traga. Biskvit poprskati čokoladnim likerom. razrijeđenim u par žlica vode a nekad dodam vanilija ekstrakt ako nema čoko likera.

♥ F I L A od ČOKOLADE x 4 u 5 nivoa i biskvit je 5♥:
Sir mascarpone i šećer u prahu izmiksati u finu kremu, pa u to umiješati svježi sir ( on se neće ni osjetiti jer preuzet će mascarpone onu finu kremastu strukturu). Posebno otopiti tamnu crnu čokoladu, a posebno bijelu.
Izmiksati šlag i umiješati ga izmješani mascarpone sir i dodati želatinu fix 20 grama. Uzmem još dvije posude tj. ukupno 4 za 4 nijanse boja.
Smjesu izmiksanog sira podijelim u 4 dijela sa žlicom većom podjednako a u jedanu posudu sa tamnom čokoladom dodam 1 žlicu više da dobijem svjetliju nijansu..boju. Tako izmješam mikserom i imamo dvije boje tamne čokolade..
U druge dvije posude isto smo stavili podjednako sira izmiksanog sa šlagom i dodamo po pola istopljene bijele čokolade. U jednu posudu stavimo likera ako imamo voća u rumu ili rumtoupf a ako ne onda ekstrakt maline, jagode, višnje par kapi za nijansiranje..

Kreme se može podijeliti jednako tj sir u 4 zdjelice tako da bude podjednako ja sam sir djelila žlicom..
Na biskvit ne skidam obruč stavim tamniju nijansu čokolade tamne, pa stavim 20-tak minuta u frižider a nije ni potrebno no vi kako hočete i onda stavim svjetliji dio tamne čokolade..a zato se i dobije malo tamnija i svjetlija nijansa ako prvi sloj malo držite u frižideru. 



Onda stavite ili bijelu pa rozu ili obrnuto. Na slici je biskvit pecen u kalupu 26cm. a krema je taman do vrha.
I imamo 5 nivoa: 1. biskvit 2.tamna krema 3. svjetlija krema 4. bijela krema 5 roza krema. Ako želimo za specijalne prigode kao ova torta za Danči..onda ide premaz od hare pa fondan masa od MinjaB i ukrasimo po želji kao ovu na slici. U svaku kremu se može staviti šlag fix ili želatina u prahu ako niste sigurni Ja ju nisam stavila (želatinu ili šlagfix)jer i ne treba struktura sira i mascarponea je čvrsta. Da biste dobili ravno a ne ovako valovito. svaki sloj malo stavite u duboko pa drugi sloj - duboko treći sloj duboko i 4-ti sloj duboko po 15 minuta. No ja se žurim pa stavim odmah jedan sloj na drugi pa je malo neravnije a zagladim špahtlom gladilicom za torte. a rebrastim sam gore napravila valove.
Presjek kao ista torta kao od ove no ovo je ovo verzija iste torte i kolač - napravila sam i za doma biskvit i 4 kreme od čokse u raznim bojama, a malo sam karikirila pa sam kremu dograđivala i napravila kolač i manju tortu, Bijela i crna čokolada su od belgijske čokolade koja je pakovana po 5kg pa po i kg ispadne 50kn = cca 7eura

Bijela čokolada belgijska
Tortu je pri otvorenju ove slastičarnice na Jarunu probala moja kolegica a kako nismo mogle dobiti recept po sastojcima sa njihove stranice sam skinula recept prije par godina i često ju radim jer je mnogo hvaljena pogotovo kad ima 5 nivoa i boja. Ovaj recept zapisujem najviše zbog prijateljice Silve i za moju Danči te za moju zbirku.
Inaće se koristim ovim receptom za ganache i kreme iz ove odlične knjige o čokoladi:
Kad radim tortu za van onda kupim kvalitetne sastojke kao čokolada, maslac sir.. No za prošli rođendan radila sam duplu smjesu i kolač kao ovdje na slici se vidi, onda sam u bijelu kremu dodala jednu gotovu kremu od kremšniti, šlag ( inaće koristim slatko vrhnje Zbregov) ali može proći i jeftinije, pa ako niste sigurni dodajte učvršivač za šlag.. ili povećate sastojke, pa može biti i malo manje kvalitetna čokolada za kolač za upotreebu doma.
coolinarika.com
Filed under  |